La Creu Roja sospita de frau amb els tests

La Creu Roja ha emès un advertiment dirigit als farmacèutics pel possible oferiment de proves provinents del seu estoc

Un tècnic a l'stoplab ubicat a la plaça de braus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Creu Roja va emetre ahir un avís dirigit als establiments de farmàcia del país a través del qual alerta d’un possible frau en la distribució dels tests d’antígens. Segons una nota emesa per l’entitat, alguna persona que no s’ha pogut identificar hauria ofert tests a un establiment de farmàcia provinents de l’estoc de què disposa la Creu Roja. Aquestes proves són les proporcionades a l’organització pel ministeri de Salut per a la gestió dels stoplabs de la plaça de braus, d’Escaldes-Engordany i del Pas de la Casa, i també dels que es fan servir per als cribratges a les escoles. En aquest sentit, doncs, es tractaria d’un oferiment il·lícit.

Des de la Creu Roja van informar ahir que van emetre l’avís per un principi de prevenció, però que després de revisar l’estoc disponible no es va trobar a faltar cap partida de tests. Tot i això, davant la sospita de la qual ha estat coneixedora l’organització, aquesta va demanar als establiments de farmàcia en primer terme que rebutgin qualsevol oferiment que rebin en aquest sentit i, en segon terme, que s’alerti la Creu Roja per poder detectar el frau.

El BOPA recollia ahir un nou pagament del Govern a la Creu Roja de 140.000 euros per la gestió dels stoplabs i les tasques relacionades amb la campanya de vacunació contra la covid. L’edicte publicat al BOPA indica que el contracte, que es va adjudicar directament per via d’emergència, acaba a final d’any, tot i que es pot renovar “en funció de les necessitats d’aquest servei durant la crisi sanitària causada per la covid-19”. Periòdicament l’executiu publica els pagaments a l’ONG per la feina que està fent en el marc de la crisi sanitària. El mes de juliol passat l’executiu li va atorgar una subvenció de 390.000 euros.

Davant l’expansió de contagis des de novembre i la recomanació que han fet diversos governs arreu d’Europa perquè la població es cribrés abans de les celebracions de Nadal, la disponibilitat de tests d’antígens ha minvat i ja hi ha problemes de subministrament. A França des de fa setmanes no es troben tests d’antígens a les farmàcies. De fet, des del 16 d’octubre el Govern francès va decidir fixar un preu de 22 euros per als tests d’antígens i de 45 euros per a les proves PRC fetes a les farmàcies per forçar les persones no vacunades a immunitzar-se. Més enllà, a partir del 3 de gener els tests i les PCR negatives no serviran ja per accedir als diferents establiments en què es demana el passaport covid. La manca de subministrament també ha afectat Espanya, país on la setmana abans de les celebracions de Nadal hi havia llargues cues per poder comprar proves.

A Andorra, els distribuïdors que serveixen productes farmacèutics al Principat han començat a limitar les comandes dels professionals precisament per la manca dels producte.

tracking