balanç de 2021

Comprar energia costa a FEDA nou milions més per l'alça dels preus

El consum del Principat depèn en un vuitanta per cent de França i Espanya

Imma Jiménez i Albert Moles.FEDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La compra d’energia que realitza FEDA al mercat espanyol i francès ha tingut un sobrecost d’entre vuit i nou milions d’euros en la segona meitat de l’any pel fort increment de preus que hi ha hagut des del setembre. En aquest sentit, d’una previsió al pressupost per a aquest any per a la compra d’energia de 29 milions d’euros, en les perspectives de tancament de l’exercici el cost estimat puja fins als 38 o 39 milions d’euros. Així ho van manifestar ahir el director general de FEDA, Albert Moles, i la directora general adjunta, Imma Jiménez. Segons Moles, aquesta situació de volatilitat del mercat té lloc per factors geopolítics i assegura que canviarà, tot i que no pot acreditar si ho farà a l’alça o a la baixa. “És una situació que no es pot projectar”, va assegurat Moles.

Envers si aquest sobrecost afectarà les tarifes, el director general va indicar que no a mitjà termini, i va argumentar que “transformar aquesta incertesa del mercat en un preu de tarifa és impossible avui en dia”. En conseqüència, l’augment d’aquests costos i també la dedicació de tres milions d’euros a pal·liar l’impacte de la covid en els clients eixugarà els 12 milions de beneficis que havia projectat l’entitat per a aquest any.

En aquest sentit, la directora general adjunta va apuntar que aquesta circumstància “tindrà un impacte en el resultat de FEDA, però sense limitar la capacitat d’inversió”. De fet, l’estratègia de la companyia passa per invertir en la producció pròpia d’energia per garantir-ne el seu origen renovable i per escapar de la dependència dels mercats francès i espanyol, que actualment se situa en el 80%.

tracking