L'oficina covid admet errors

El director de l’oficina covid reconeix errades de previsió i afirma que hi havia pocs traçadors per fer front a l’inici de la sisena onada

El director de l'oficina covid, Bruno Bartolomé, durant la compareixença al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’inici de la sisena onada va agafar l’oficina covid amb les contractacions de traçadors sota mínims, fent una crida al personal d’altres departaments de l’administració per superar el col·lapse. Uns funcionaris que van haver de formar-se a correcuita per poder aturar la cadena de contagis de final de novembre i principi de desembre. Així ho va reconèixer, i va demanar “comprensió” a la ciutadania, el director de l’oficina covid, Bruno Bartolomé, en una compareixença davant de la comissió de Sanitat del Consell General. En aquest sentit, Bartolomé va argumentar que “el 20 de novembre estàvem amb 49 casos i deu dies més tard, amb 350; l’oficina covid va arribar a un punt de saturació per aplicar els protocols de la mateixa manera”. Un temps de reacció que no va ser suficient i pel qual el mateix Bartolomé matisa que “som perfectament conscients que aquest alentiment en la resposta que esperava el ciutadà ha provocat molèsties i lamentem l’angoixa de no saber en un moment concret la situació dels seus fills o dels confinaments”.

L’inici de la sisena onada va ser advertit pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença de premsa el 17 de novembre. “Els indicadors ens diuen que tenim cert descontrol i podria ser que en els propers dies vegem una escalada de casos”, va albirar Benazet. L’escalada va arribar i el 30 de novembre van comparèixer el ministre de Salut i el cap de Govern, Xavier Espot, per anunciar l’enduriment de les mesures.

Quan el ministre va advertir de l’escalada el 17 de novembre, l’oficina covid disposava de set traçadors, un menys que el mes d’octubre, la meitat que el mes d’agost i dues vegades i mitja menys que el febrer del 2021 (18), segons va mostrar ahir en una taula el director de l’oficina a la comissió de Salut. En aquesta situació i davant de l’increment de casos, es va fer una crida als diferents departaments de Govern perquè en funció de la seva planificació poguessin aportar personal a l’oficina, a més de publicar un edicte per contractar a tres traçadors.

Com a resultat d’aquesta crida es van incorporar fins a 24 persones en dues onades, el 29 de novembre i el 6 de desembre. D’aquesta manera, tal com va explicar Bartolomé, a hores d’ara se segueixen els casos al dia i aquesta estructura és funcional per a un nombre de contagis d’entre 150 i 230 diaris.

Ara, l’objectiu del departament és prorrogar els contractes interins i publicar un nou edicte per a deu traçadors més per consolidar una plantilla de 25 traçadors, atès que progressivament els funcionaris manllevats a altres departaments hauran de tornar als seus llocs de feina, segons va respondre Bartolomé a la consellera general del PS Susanna Vela. Tot i això, el director de l’oficina va advertir que “és clar que aquest model, en cas que hi hagués 500 contagis al dia, també mostraria les seves limitacions i hauríem de plantejar altres escenaris”.

CONVENI AMB L’IEA

L’estructura de l’oficina covid es complementa, a més dels traçadors amb personal cedit pel Govern, per la CASS, pel SAAS o per Andorra Recerca i Innovació, personal del servei d’Ocupació i també de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), fins completar una plantilla màxima de 72 persones. En aquest sentit, es va signar el 13 d’agost del 2020 un conveni amb l’IEA perquè aquesta entitat tenia capacitat logística i operativa de proveir de recursos humans i traçadors l’oficina, va relatar Bartolomé. A més a més, qüestionat per les exigències que es demanaven per poder optar a aquests llocs de feina, el màxim responsable de l’oficina va apuntar que es va demanar un perfil amb una titulació de nivell Mates 2 perquè la tasca de traçador “va més enllà de l’enquesta telefònica”, i va explicar que aquestes persones estan sotmeses a pressió i que una bona formació és “garantia d’èxit”, segons va apuntar Bartolomé.

L’oficina covid ha estat en els darrers dies criticada pel Partit Socialdemòcrata per la seva adaptació a la sisena onada i també per la seva política de contractació.

tracking