El Sipaag afirma que el nepotisme “és legal però no ètic”

Anguita es referma que algunes contractacions a l’Oficina Covid han estat “teledirigides” i demana posar fi a “l’abús” de l’extrema urgència

Treballadors a l'oficina Covid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Sipaag, Lluís Anguita, comença el seu al·legat de defensa amb una petició cap al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. “M’agradaria que quan es dirigís a mi ho fes com a sindicat, que no vulgui enfocar-ho personalment amb mi perquè estic representant un col·lectiu. Com a Lluís Anguita funcionari clar que tinc un secret professional, com a president de la Sipaag no tinc secret professional amb tot el que afecta el funcionariat”, remarca.

Dit això, afirma “continuar pensant el mateix que vam dir” , però rebutja anar als tribunals a provar les seves acusacions sobre el nepotisme dins de l’Oficina Covid, tal com el va convidar Benazet. Principalment, “per la dificultat de provar una cosa que és legal”. “El ministre va dir en diverses ocasions que estaven tranquils perquè tot era legal. I és veritat. L’article de contractació per extrema urgència permet agafar qui vulguis. Però que sigui legal no vol dir que sigui ètic”, sentencia Anguita. Així doncs, situant-se en l’àmbit de la moralitat i no de la legalitat, opina que “no és ètic quan comences a veure les relacions que hi ha i no dones la mateixa oportunitat a tothom”.

Precisament, una de les coses que Anguita vol deixar clares en la seva defensa és que no està jutjant les capacitats de les persones en qüestió que treballen a l’Oficina Covid, sinó que critica que el Govern “hagi anat directament a buscar-los” en el seu procés de contractació deixant de banda el dret a postular-se en un edicte a altres professionals competents que podien exercir les mateixes funcions. “Quan agafes a dit pots agafar qualsevol. I no és que hagis de ser fill o neboda de, sinó que pots ser amic o fill d’algú que està al partit. Hi ha massa coincidència que només s’estigui agafant gent que estigui d’una manera o altra relacionada amb el món de la política”, expressa. De fet, en referència a l’exemple que va posar Benazet sobre la neboda del director de l’Oficina Covid, el portaveu sindical de l’Administració va afegir que “es va deixar pel camí unes quantes persones més” a l’hora de citar graus de parentesc o relació política.

Per tot plegat, demana al Govern aturar “l’abús” de l’extrema urgència, que postil·la que “no només succeix a l’Oficina Covid”. “Com és pot ser més transparent? Retirant l’extrema urgència a no ser que sigui veritablement urgent d’avui per demà. El que no pot ser és que sota l’excusa de la pandèmia portem un any així”, manifesta Anguita, que lamenta que a través d’aquest tipus de procediments l’Administració no es dota de neutralitat al no tenir cap tipus de control sobre la persona contractada al no presentar-se a cap prova o examen. Sobre aquesta qüestió, subratlla que el Govern no es pot fer el sorprès perquè “ja fa un any que parlem d’aquest tema” i declara que ha tingut ocasió d’exposar-ho tant al director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, com a la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas.

D’altra banda, vol posar de relleu que quan l’Àrea de Prevenció i Vigilància de la Salut es va posar en marxa, formada inicialment per gent voluntària, per desenvolupar les mateixes funcions que ara realitza l’Oficina Covid, “va funcionar perfectament”. “També es va fer molt bé la feina amb la gent que no tenia carrera universitària, que el ministre no vulgui girar la truita”, puntualitza.

Finalment, lamenta que la posició del Govern sigui de remetre’l als tribunals “quan a ells no els costa un duro anar a la Batllia perquè ho paguen de les arques de l’Estat, a part de tenir un gabinet jurídic propi”. “Si el Sipaag ha d’anar a la Batllia ho ha de pagar de la seva butxaca. I la Sipaag té els diners que té. No podem estar anant a la Batllia contínuament. Ja vam anar a la Batllia per la contractació de càrrecs de relació especial i ens va costar 7.000 euros”, explica Anguita, que conclou dient “que el poble decideixi si és ètic”.

LES CLAUS

1. Anguita defensa que parla en nom en de la Sipaag

Anguita demana al ministre de Salut que no personalitzi en ell la causa, ja que no actua com a funcionari sinó en representació del Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General.

2. La dificultat de provar-ho als tribunals

No anirà a la Batllia tal com va suggerir Benazet perquè assegura que és molt difícil de provar el nepotisme quan la contractació a dit és una conducta permesa tot i no ser “ètica”.

3. La Sipaag no té diners per anar a la Batllia

La Sipaag tampoc anirà a la justícia per la manca de recursos econòmics. Retreu al Govern que el remetin a la Batllia “quan ells tenen un gabinet jurídic que surt de les arques de l’Estat”.

4. No contractar més per extrema urgència

Demana posar fi a “l’abús” de la contractació per extrema urgència, ja que creu que alguns noms han estat “teledirigits” i defensa que tothom no ha tingut les mateixes oportunitats.

5. Valora la feina feta abans de l’Oficina Covid

Insisteix que el desgavell va començar amb l’Oficina Covid i que abans l’Àrea de Prevenció i Vigilància de la Salut “funcionava bé amb gent que no tenia carrera universitària”.

tracking