Cribratges obligatoris per contenir el virus a les escoles

Els alumnes de primera ensenyança s’hauran de fer un test d’antígens per accedir al servei de menjador i a activitats extraescolars

El cap de Govern va visitar ahir la tarda l'stoplab i el centre de vacunació de la plaça de braus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alumnes de primera ensenyança o equivalent hauran de sotmetre’s, a partir de dilluns vinent, a un test d’antígens per poder accedir als menjadors escolar, així com per participar en activitats extraescolars de qualsevol classe. Ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, qui va apuntar que quedaran exempts de cribrar-se els alumnes que acreditin haver passat la malaltia durant els darrers sis mesos. En aquest sentit, Espot va detallar que el fins ara cribratge setmanal passarà a fer-se dues vegades per setmana i que, paral·lelament, les famílies també podran acudir als stoplab per fer els tests d’antígens.

En la línia d’endurir els protocols escolars, a partir de la setmana que ve, quan en una aula de primera ensenyança hi hagi un alumne positiu s’haurà d’aïllar tota la classe. Aquesta nova mesura respon al fet que, segons Espot, la franja d’edat d’entre els cinc i els onze anys és la que aglutina la “gran majoria dels contagis”. En canvi, a segona ensenyança, batxillerat i formació professional es manté el límit de tres positius per aula per confiar el grup sencer. En aquest sentit, el cap de Govern va fer èmfasi que “no apostem pel tancament de les escoles” i va apuntar que, per aquest motiu “hem d’extremar les precaucions”. Així, també quedaran suspeses totes aquelles activitats extraescolars “on hi ha barreja de nuclis de convivència”, referint-se a les que no es realitzen al centre o les que imparteixen persones de fora de l’escola.

L’anunci de les noves mesures va arribar després que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, reconegués ahir que la prematura retirada de les mascaretes de les aules “potser no va ser una bona decisió” tenint en compte que l’impacte de la sisena onada de la pandèmia s’ha originat en l’àmbit escolar. “Vam pecar que els alumnes veiessin el rostre dels seus docents”, va afirmar el ministre, que va defensar que la mesura, des del punt de vista educatiu, perseguia “que els infants tinguessin menys impacte d’estar aïllats en l’expressió facial dels seus educadors”.

Les noves restriccions per contenir la propagació de la Covid-19 s’estenen també a bars, restaurants i sales de joc d’atzar, que ahir a la nit ja van haver de tancar a la una de la matinada. A l’interior d’aquests establiments queden prohibides les activitats a peu dret, com ara ballar, fins que “no es reobrin els locals d’oci nocturn”. En aquest sentit, va emfatitzar que “estem compatibilitzant una activitat econòmica i social relativament normal perquè sabem que no tenim alternativa per una qüestió de manteniment del creixement econòmic i de la cohesió social. No podem anar a una situació de confinament”, però es va mostrar preocupat perquè, “malgrat l’alt grau de vacunació, tenim un nivell d'incidència i de positivitat com mai hem tingut abans”.

NOVES MESURES

1. Cribratges a primera ensenyança

Els alumnes de primera ensenyança hauran de cribrar-se per accedir al menjador escolar o participar en activitats extraescolars.

2. Aules confinades amb un sol positiu

A maternal i primera ensenyança es confinaran les aules senceres quan hi hagi un sol positiu. A segona ensenyança, batxillerat i formació professional es manté el límit de 3 positius per aula

3. Restaurants tancaran a la una de la nit

Bars, restaurants i sales de joc tanquen a la una de la matinada i no es podrà ballar.

BENAZET PREVEU COMENÇAR A VACUNAR ELS MENORS DE 12 ANYS A PARTIR DE FEBRER

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir que a través dels mecanismes d’aprovisionament de vacunes -COVAX i la UE- es preveu que a partir del febrer de l’any vinent es puguin adquirir fàrmacs destinats als menors de 12 anys, una franja de la població que no ha estat vacunada. “Tindrem una població petita a vacunar perquè s’hauran infectat la meitat dels nens. Ho podrem fer de forma ràpida”, va expressar el ministre just el dia en el qual Espanya va anunciar que vacunarà a partir de la segona quinzena de desembre els menors de 12 anys. Per la seva banda, Xavier Espot va recordar la gran aposta que el Govern està duent a terme per intensificar la campanya de vacunació, tot reiterant que actualment “treballem en l’aprovisionament de més vacunes”. Espot va expressar que “estem plenament implicats en la tercera dosi” i, de fet, va compartir que l’objectiu és tancar el 2021 havent administrat la tercera dosi del vaccí contra la Covid-19 als majors de 50 anys. De cara als primers mesos de l’any que ve, el cap de l’executiu preveu que la resta de la població pugui complementar la doble pauta de vacunació amb una tercera injecció. Així mateix, Espot també va voler assenyalar ahir l’ampliació de recursos que s’ha fet obrint un Stoplab a Escales i un al Pas de la Casa i ampliant a vuit les taules del d’Andorra la Vella, així com millorant-ne el circuit perquè les cues es puguin fer a dins del recinte. També va destacar l’augment de personal rastrejador a l’oficina Covid.

Algunes autoritats de Govern van visitar ahir el centre de vacunació i l'stoplab.

tracking