Benazet s'emmiralla en Portugal per apujar el percentatge de vacunació

El ministre es mostra esperançat que s’aplanarà la corba les properes setmanes

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la compareixença legislativa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va emmirallar-se ahir en Portugal per demanar a la població augmentar l’índex de vacunació. “M’agradaria que estiguéssim al nivell de Portugal, que és una societat molt cohesionada”, va declarar el ministre en al·lusió al percentatge proper al 90% del país lusità. En comparació amb Andorra, on la població major de 16 anys que ha rebut dues dosis és del 78,6%, el titular de Salut va reconèixer que “convindria apujar més el percentatge de vacunació”, ja que va considerar que que “estem en un límit fràgil” respecte als percentatges desitjables. “Hi ha una correlació a la inversa entre un índex elevat de vacunació i una xifra baixa de mortalitat. Quan passem per sota del 75% de vacunació es disparen els casos de mortalitat”, va apuntar. “Estaríem més segurs si escalem cap amunt perquè hi ha moments d’incertesa respecte a les variants que puguin arribar”, va afegir en referència a “l’amenaça” d’òmicron.

Respecte a la situació epidemiològica del país, va comentar que Andorra té una incidència de 3.000 casos per 100.000 habitants, una de les més altes d’Europa. En tot cas, Benazet va puntualitzar que “no és comparable amb la d’altres països” ateses les particularitats sociodemogràfiques del Principat, com és el fet de la mobilitat interna i externa. Igualment, va destacar que el fet d’estar fent més de 1.000 TMA al dia implica “cribrar el 10% de la població cada setmana”. Sobre aquesta qüestió, va indicar que el 47% dels pacients diagnosticats la darrera setmana són no vacunats, que, posats en context sobre la massa crítica, representen el 20% de la població. Així mateix, el percentatge de positivitat de les proves serològiques ha ascendit fins al 12%.

De totes maneres, Benazet va mostrar-se esperançat que la corba es trobi en fase d’aplanament. “El patró de descens de les corbes epidemiològiques començava a partir de les 4 i 5 setmanes. Ara estem entre la vuitena i la novena setmana perquè tolerem traces d’incidència més elevades sense que afecti el sistema sanitari", va explicar. A més, va apuntar que amb la incidència actual molt probablement s’haurien de prendre mesures més dràstiques com tornar a realitzar un confinament si no hi hagués el 80% de la població vacunada.

D’altra banda, a pregunta de la consellera del PS, Susanna Vela, el ministre va dir que es demanarà un informe al Comitè Nacional de Bioètica per consultar la seva opinió al respecte d’una eventual mesura que impliqués la vacunació obligatòria. Paral·lelament, Benazet també va comprometre’s a realitzar una compareixença legislativa acompanyat del director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, per tractar d’esclarir tots els dubtes sorgits al voltant d’aquest ens.

QUATRE INGRESSATS MÉS I 184 NOUS CASOS DE COVID

La pressió sanitària per la Covid continua en ascens amb quatre ingressats més que dilluns en una jornada amb 184 positius més, segons va informar el Govern. El total d’ingressats a l’hospital ascendeix a 33, dels quals 19 estan a planta i vuit a l’UCI, set amb ventilació mecànica. A més, hi ha sis padrins més ingressats a la planta Covid d’El Cedre, entre els quals els cinc residents de la clínica Sant Vicenç d'Enclar contagiats en el brot del centre. El nombre de nous contagiats eleva a 18.815 persones el total d’infectats pel virus des de l'inici de la pandèmia, dels quals 2.100 casos estan actius. Per la seva banda, les recuperacions ascendeixen a 16.582 amb 136 altes en les últimes hores.

tracking