Lluís Anguita

“Des de l'Oficina Covid s'han pagat molts favors polítics. I també personals”

Anguita afirma que ha prevalgut el nepotisme sota la direcció de Bartolomé i critica la seva figura per no haver fet seguiment dels positius

El president del Sipaag, Lluís Anguita.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diu menys del que sap, però quan parla ho fa sense pèls a la llengua. El president del Sipaag, Lluís Anguita, demana el torn de paraula després d’haver-se afartat a empassar saliva per denunciar el que fins ara ningú havia gosat alçar la veu públicament.

Vol parlar de l’Oficina Covid.

Sí, perquè des que va obrir va ser un desgavell. Al principi de tot va funcionar amb voluntaris, estudiants i jubilats que havien sigut metges o infermers. I a poc a poc es va anar agafant personal de l’empresa Temporal Quality i amb funcionaris de l’Administració de diferents ministeris per fer de traçadors.

I, doncs, on està el problema?

Doncs el que és il·lògic és ficar un director per teòricament posar ordre a l’Oficina Covid i que només entrar es va treure de la màniga exigir a tothom una carrera universitària per fer de traçador. I com que no tots els traçadors que hi havia tenien carrera universitària els van fer fora, quan són els que havien estat formant els nous que arribaven a l’Oficina Covid.

Caram.

És una feina que el que es necessita és una persona que sàpiga parlar i escoltar. Això és l’important, que quan algú et truca per dir-te que ets positiu se sàpiga explicar i tingui paciència. I no tothom serveix, perquè això ho tens o no ho tens, no t’ho dona una carrera universitària.

Ha tingut ocasió de parlar-ne amb el Bruno Bartolomé?

Sí, vaig tenir una conversa una mica acalorada a la segona planta de Govern un dia que ens vam trobar cara a cara. I li vaig dir que no ho entenia. I amb el seu do de paraula que té em va contestar: “Tu què prefereixes, que t’atengui algú amb estudis o sense estudis.” Aquesta és la gran resposta d’un director d’un servei de l’Administració. I jo li vaig dir que a mi m’era igual si tenia estudis o no mentre se sabés explicar i pogués fer bé la seva feina. Llavors se’m va fotre a riure. Aquesta va ser la seva gran defensa. I vull que surti això a l’entrevista perquè va ser així. Em puc equivocar, però no menteixo.

Té cap conflicte personal?

Et puc assegurar que no tinc res personal en contra d’ell. En contra de les seves maneres de fer les coses, sí, moltes. Perquè va prohibir a la gent parlar amb el sindicat i de tot el que passa a l’Oficina Covid. A part que la seva porta del despatx sempre està tancada. Només surt per demanar als seus treballadors que mirin els resultats d’algú que coneix, quan justament això ho ha prohibit ell. La gent no està a gust amb la direcció de l’Oficina Covid, traient els dos de torn que li fan la pilota.

Tornem al tema del personal.

Sí, perquè això no és tot. Resulta que quan buscaven traçadors i tu presentaves el teu CV al Ministeri de Salut i els agradaves, et redirigien a Temporal Quality perquè ells et contractessin a través del Govern que s’estalviava assegurar-te. Això és completament il·lògic.

Com? Té proves d’això que diu?

No puc assegurar quant, però el que puc assegurar-te és que del que cobren hi ha 800 o 600 o 400 euros amb què Temporal Quality està fent negoci. I tot això quan en aquella època hi havia un miler de persones inscrites al Servei d’Ocupació.

Això segueix així avui en dia?

No ho sé. La majoria de la gent que treballava per a Temporal Quality va passar a ser un interí de l’Administració quan va sortir l’edicte. I si no, per l’article 110 a través d’un procés d’extrema urgència. És a dir, que el Govern pot contractar algú a dit sense passar per edicte. L’Oficina Covid està plena de casos d’això. Després podem entrar a valorar qui són: fill de... cunyat de...

No es mossegui la llengua.

(Respira per agafar aire) A veure, com t’ho dic. Des de l’Oficina Covid s’han pagat molts favors polítics. I també personals.

Noms i cognoms.

Tinc molts exemples, però si Govern surt a desmentir el que estic dient aleshores sí que haurem d’explicar a qui es va contractar a dit. En ple mes d’abril, quan la pandèmia estava abaixant, va haver-hi dues contractacions directes a través de l’article 110 que no s’expliquen de cap manera quan abans havies fotut gent fora, al carrer. Qui són? És que és la filla de.. ah! És que és la neboda de... ah! Mires i dius: polític i polític, perfecte, tot quadra.

Qui devia favors a qui.

Collons, mira qui és el germà del director de l’Oficina Covid.

El secretari d’Estat d’Economia.

No cal llavors que miris més lluny. I no ens oblidem que tenim dos Governs dins d’un Govern. No sé si cada mà mira el que fa l’altre o simplement fan el que els dona la gana. Podria dir més coses, però no vull ficar-me en camises d’onze vares.

Deixa entreveure coses greus.

És que és un tema polític! Ja sabem que la política és la que mana a tot arreu, però és que això està afectant la nostra salut! I ara què passa? Que ens posen un altre secretari d’Estat? És a dir, tindrem el Cesar Marquina, l’Helena Mas, perquè allò depèn de sanitat, i un director? Que ens hem begut l’enteniment o què?

I els traçadors, desbordats.

És que no pot ser! I t’ho puc garantir perquè m’ho ha dit gent de dins, que no s’està fent la feina. Però no ara, sinó des de fa dies. No s’està fent el seguiment a la gent perquè no tenen efectius. Estem en aquest punt de la pandèmia amb gairebé 2.000 casos actius perquè l’Oficina Covid no ha fet la feina que li pertocava. És que estic segur que si es fes el seguiment que s’ha de fer a tot contacte que té Covid passaríem a quants centenars més de casos.

Vol dir que hi ha correlació entre la incidència de la pandèmia i la gestió de l’Oficina Covid?

I tant! A l’Administració tenim gent que porta cinc o sis dies que saben que són positius i no els han trucat. Ni als contactes! Com és que no s’han pres mesures abans? I, clar, has de tenir la bona voluntat de quedar-te a casa i trucar el teu metge de capçalera. Perdona, que estem pagant a gent perquè faci una feina que no s’ha fet. I aquí no passa res? Barregem la política amb la sanitat del país i no passa res? Clar, perquè és un càrrec polític. Després que no surtin a la televisió amb cares de xais degollats quan podien haver fet molt més del que estan fent.

Matisació de Lluís Anguita sobre les declaraciona aparegudes al Diari d'Andorra el 6 de desembre del 2021

Amb referència a la informació apareguda al Diari d’Andorra el dia 6 de desembre arran d’una entrevista, i després de rebre una trucada d’un responsable de l’empresa Temporal Quality, que m’ha explicat quins són els honoraris de l’empresa, vull matisar la informació esmentada. Aquesta empresa cobra un 10% de les despeses totals que genera un treballador durant un mes, és a dir, un 10% del salari mensual brut incloent les hores extraordinàries, més la part de cotització empresarial.

Responent a les preguntes que em va formular el periodista, vaig dir diverses xifres sense assegurar que sabés quina era la quantitat exacta corresponent als honoraris de l’empresa, i així ho va traslladar en redactar les meves respostes. Considero que és just, vist que se m’ha facilitat aquesta dada, esmentar-la perquè no hi hagi cap malentès.

Lluís Anguita Barajas

President del Sipaag

Andorra la Vella, 6 de desembre del 2021

tracking