el projecte de llei preveu l'entrada en vigor al juliol

Els hotels volen ajornar la taxa al desembre

S’han dut a terme contactes amb els grups per intentar que la data d’aplicació es canviï en el tràmit parlamentari

Els turistes que s'allotgin al país hauran de pagar entre 1 i 3 euros extres per nit un cop entri en vigor la taxa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei de regulació de la taxa turística que ha tancat el Govern preveu l’aplicació a partir del juliol del 2022. No és la data que inicialment havia previst el Govern i havia traslladat a l’empresariat, el maig del 2022, però tampoc compleix amb les expectatives del sector que ara confia a poder retardar l’entrada en vigor en el decurs del tràmit parlamentari. Ja s’han produït converses amb els grups del Consell General per exposar-los el seu posicionament i que aquests el reflecteixin en esmenes al text legislatiu que tinguin prou suport per modificar-lo. Perquè el que demana el sector hoteler és que els primers visitants que hagin d’abonar el tribut siguin els que arribin a partir del desembre del 2022.

“No és que demanem que sigui el més tard possible perquè no volem pagar, perquè al final no paguem nosaltres, la nostra proposta és meditada, raonada i és un tema de contractes”, apunta el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol. El sector defensa que aquests contractes estan tancats amb tarifes per a l’estiu sense contemplar l’afegit de la taxa i que l’entrada en vigor els suposa un daltabaix logístic. “Ho faran o no ho faran, però nosaltres no podem deixar de demanar-ho”, va indicar Pujol.

Un posicionament que comparteix Autèntics Hotels d’Andorra. La directora de l’entitat, Meritxell Cassi, indica que suposa “un enrenou” l’entrada en vigor al juliol perquè la tarifació es treballa molt a l’avança i “ja s’hauria d’haver agregat el cost a dins”. A més, Cassi apunta el factor de la crisi que ha viscut el sector arran de la Covid i demana un respir abans de l’aplicació: “Esperem un hivern en condicions i també un estiu en condicions, oxigen per a les empreses que han patit molt.” Dues temporades de marge, doncs, abans que els visitants hagin d’abonar el gravamen.

LA RESPOSTA

El primer contacte amb els grups polítics ha estat positiu: “Tothom t’escolta i té la voluntat d’ajudar”, indica Pujol, però encara “no he tingut cap feedback” respecte al posicionament que prendran en el tràmit parlamentari i tampoc no té el convenciment que la demanda pugui canviar les coses. En tot cas, “havíem d’intentar-ho”, puntualitza. Perquè el sector ja ha acceptat el tribut, encara que sigui per pura resignació, i perquè tampoc no hi ha discussió sobre les tarifes.

La directora d’Autèntics Hotels va assenyalar que en tota la ronda de converses que han mantingut amb l’executiu sobre la implantació del nou gravamen se’ls va presentar un estudi aprofundit sobre com s’aplica la taxa en moltes altres destinacions, que el projecte andorrà està en línia, i que el sector entén que la gent acostumada a viatjar ja és quelcom que té assumit. Però insisteix a donar un marge més ampli de temps perquè “tinguem més estabilitat” després de la crisi provocada per la pandèmia. L’arrencada de la temporada d’hivern, aquest pont de la Puríssima, porta uns percentatges d’ocupació molt elevats però la tendència a l’alça dels contagis demana prudència.

Els responsables dels allotjaments seran els recaptadors d’una taxa amb la qual el Govern preveu recaptar 12 milions anuals i que oscil·larà entre 1 i 3 euros per nit d’estada en funció de la categoria d’establiments. Tot allò que es percebi pel tribut anirà a parar al fons per a l’impuls del turisme per finançar des de la promoció a nous equipaments.

Pagaran un fix (2 euros) els habitatges d’ús turístic i l’associació que els representa, la d’empreses d’allotjaments turístics també va demanar ja des del primer moment a l’executiu que l’aplicació s’ajornés si més no fins a la tardor del 2022 esgrimint també que les tarifes estivals ja estaven tancades i comunicades i que, a més, l’estiu era una temporada baixa per a ells.

NO ES PAGA ALS PARCS D'AUTOCARAVANES

Els que estaran exempts de pagar la taxa turística seran els visitants que arribin en autocaravana i s’estiguin en àrees d’acollida per poder estacionar i pernoctar en aquests vehicles. No obstant, en paral·lel al projecte de llei de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, l’executiu també ha impulsat una modificació de la Llei general de l’allotjament turístic que fixa, entre altres canvis, que l’estada màxima en una d’aquestes àrees seran 24 hores i no les 48 que preveu ara mateix la regulació.

tracking