Pressupost 2022

Jover defensa els comptes i l'oposició creu que són irreals

La majoria rebutja les esmenes a la totalitat del PS i de terceravia. La previsió d’ingressos no és realista per als socialdemòcrates

Plànol general de la sessió del Consell General.CONSELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris que donen suport al Govern van rebutjar ahir al Consell General les esmenes a la totalitat del projectes de pressupostos per al 2021 presentades per l’oposició. La intervenció de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, els tres partits que conformen la majoria, va defensar en termes generals la provisió d’ingressos, el control del dèficit i el pla d’ajustament vers l’endeutament públic, principals motius en què es basava l’esmena del Partit Socialdemòcrata.

En aquest sentit, el president del PS, Pere López, va iniciar el debat insistint que l’executiu “està ignorant les solucions que demanen els andorrans”. Una situació que demanda, segons López, “uns pressupostos que haurien de ser especials, gairebé excepcionals, perquè som davant d’un moment clau per al país”. Una previsió d’ingressos “massa optimista” que “no correspon a la realitat”, especialment pel que fa a la recaptació per impostos indirectes, va indicar López.

A més, el conseller general del PS va apuntar que els comptes no donen resposta a la problemàtica d’accés a l’habitatge, no tenen en compte les baixes pensions, així com tampoc materialitzen ajudes per als petits empresaris. Més enllà, López va expressar el desacord amb les polítiques de foment de la cultura i l’esport.

Amb relació a aquest posicionament, el ministre de Finances, Eric Jover, va defensar que sí que són uns pressupostos especials marcats pel context de la Covid, i al mateix temps va reconèixer que tenen “un alt grau d’incertesa”. “Ni el millor epidemiòleg del món podria preveure quin és l’impacte sanitari ni l’impacte econòmic de les onades del 2022”, va respondre Jover. No obstant això, va puntualitzar que “el que sí que estem és més ben preparats, amb xifres del 80% de vacunats. A més, el 70% dels morts és d’abans del 19 de gener del 2021, quan ens va arribar la primera remesa de vacunes”. Tot i defensar els comptes, el ministre de Finances va anunciar que si és necessari per l’evolució de la pandèmia, el Govern presentarà un projecte de pressupostos extraordinaris quan faci falta. També va assegurar que la previsió d’ingressos està projectada sobre “dades empíriques recolzades per organismes internacionals”.

Pel que fa a terceravia, el principal argument defensat per Josep Pintat és que la nova classificació emprada pel ministeri per a l’elaboració dels comptes incompleix la llei de finançament públic. “El projecte palnteja un greu ocnflicte amb la legalitat pressupostària”, va considerar Pintat. En aquest sentit, el ministre va reincidir que els canvis estan “sota el paraigua de la Llei”, posicionament confirmat també per Sindicatura en resposta a un recurs de terceravia. Ara els consellers tenen fins al 9 de desembre per presentar esmenes parcials.

DEBAT DE LA LLEI DE TRANSPARÈNCIA

El Consell General va iniciar ahir el debat de les reserves d’esmenes a la llei de transparència, el qual es reprendrà aquest matí, així com la seva votació. Ahir es va abordar la declaració de patrimoni dels consellers generals. El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar el control de les dades davant notari per lluitar contra la corrupció, però sense que siguin públiques, per evitar el “xafardeig”.

tracking