Les converses entre Govern i Ski Andorra es van tancar dijous sense acord

Arrenca la temporada sense el forfet escolar

Les reticiències de Saetde bloquegen l’acord amb el ministeri d’Educació mentre la resta d’estacions estan a l’expectativa

Un esquiador de muntanya a l'estació del Tarter, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El forfet extraescolar es troba bloquejat amb la temporada d’esquí en marxa a causa de les reticències expressades per Saetde, titular del sectors de Pas de la Casa i Grau Roig i de l’estació d’Ordino Arcalís. Segons ha pogut saber el Diari, dijous passat hi va haver una reunió entre el ministeri d’Educació i Ski Andorra en la qual Saetde hauria mostrat les seves discrepàncies amb la comercialització del forfet. El desacord estaria relacionat amb el preu del propi forfet i amb el conflicte jurídic iniciat per Saetde en relació amb la concessió del refugi de l’Illa, adjudicat el febrer del 2021 i del qual va demanar a la Batllia l’anul·lació del plec de bases.

El forfet extraescolar i també el forfet universitari estan regulats per un conveni entre les estacions d’esquí i el ministeri d’Educació. El darrer es va signar a l’inici de la temporada 2018-2019 per un període de quatre anys, així que aquesta temporada acabaria la seva vigència. L’any passat el preu es va establir en 121 euros per a la modalitat extraescolar, 189 per a la universitària i 179 pels als acompanyants menors de 65 anys.

A l’aportació del Govern s’hi suma el fet que les estacions comercialitzen aquest forfet per sota del preu de mercat. La temporada passada el Govern va incrementar la subvenció per assumir el 5% de l’augment i no penalitzar les famílies per les circumstàncies derivades de la pandèmia i la incertesa amb què s’afrontava la temporada, segons van declarar tant el Govern com Ski Andorra en el seu moment. D’aquesta manera, en la composició del cost del forfet intervé el Govern, amb una subvenció, les estacions i el consumidor, que en completa el preu final.

Ski Andorra, pendent

La resta d’estacions confia que la resolució de les discrepàncies entre Saetde i el ministeri d’Educació per desbloquejar el forfet extraescolar. El conflicte obert ha provocat dubtes sobre la possibilitat que l’esquí escolar també es veiés afectat i no es pogués dur a terme amb normalitat. El Govern ha garantit que aquesta activitat, que forma part del programa lectiu dels centres, es durà a terme com cada curs, tot i que no es pot precisar si en tots els dominis esquiables. Ha recordat igualment que una eventual negativa de Saetde no s’ha de fer extensiva a la resta d’estacions. De fet, la temporada passada l’esquí escolar ja es va dur a terme sense que estiguessin oberts tots els dominis pels efectes de la Covid.

En aquesta modalitat els alumnes tenen accés a un forfet diari que inclou el monitor. L’any passat el preu va augmentar un 5% i es va situar en els 8,06 euros; el del monitor, per la seva banda, va pujar un 3%, i va ser de 4,17 euros.

El forfet extraescolar en altres temporades ja estava a disposició dels clients interessats a mitjan mes en curs. L’any passat es va posar a la venda el 10 de novembre, el 2019 el 12 i el 2018 ho va fer el 26. Ski Andorra, amb la temporada de l’esperada recuperació en marxa, no està en disposició de confirmar quan es podrà adquirir ni a quin preu.

Modalitats

Forfet extraescolar

És un forfet que permet l’accés als dominis durant tota la temporada i està disponible per als alumnes dels centres andorrans i els centres universitaris.

Esquí escolar

Cada alumne rep un forfet gratuït durant els dies d’esquí escolar inclosos al calendari lectiu.

Un operari duu a terme treballs sobre les pistes al sector del Tarter.

tracking