x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
tinença i port

Pistoles, porra i gas lacrimogen

La dotació individual dels agents de duanes inclou una arma curta, un revòlver semiautomàtic i un bastó de defensa telescòpica
Un agent de la duana a la frontera del riu Runer.

Un agent de la duana a la frontera del riu Runer.

Un agent de la duana a la frontera del riu Runer.

Actualitzada 29/11/2021 a les 11:05
Els agents de duanes que vagin armats portaran pistola, porra i gas lacrimogen. Així s’assenyala al reglament de tinença, port i ús de les armes de foc i dels mitjans de subjecció i coercitius del cos de duana aprovat el 17 de novembre passat. Segons s’assenyala en el text, les armes i el material de dotació individual dels duaners serà una arma de foc del tipus pistola per a port d’uniforme, una arma de foc del tipus pistola per a port de civil, munició corresponent a l’arma, carregadors i portacarregadors, un joc de manilles d’acer i les seves claus, un bastó policial de defensa telescòpica, una llanterna tàctica, un esprai lacrimogen OC (Oleoresin capsicum), una armilla parabales, per a port d’uniforme i de civil, les fundes i els complements necessaris per dur aquest material, un parell de guants tàctics i estris diversos del guia caní (collars, arnesos, joguines, etc.).

Quant a les armes i el material de dotació col·lectiva podran ser escopetes de trombó, escopetes semiautomàtiques, munició corresponent a aquestes armes, pistoles d’impulsos elèctrics, armament i material d’intervenció especial, manilles de recanvi, visors nocturns, estris especials de control de persones, estris de control de vehicles i lots de gran potència.

El reglament assenyala que a tots els funcionaris de duana autoritzats per al port d’arma se’ls assigna una arma curta de foc, una pistola semiautomàtica de dotació, i se’ls entrega la munició i l’estoig escaients. En el moment de l’entrega, l’agent que rep l’arma ha de signar el full de registre corresponent, o fitxa personal, en què consta el número de sèrie, la marca, el model i les característiques específiques de l’arma, així com el tipus i la quantitat de munició rebuda.

Així mateix, també se’ls entreguen els mitjans coercitius que es considerin apropiats i per als quals prèviament hagin rebut la formació escaient. El port de l’arma implica l’obligatorietat de portar tots els complements i els mitjans coercitius entregats com a dotació individual.

El reglament posa negre sobre blanc que resta prohibit el port de l’arma de dotació quan no s’està en l’exercici de les funcions pròpiament dites, però que no obstant això, el director de la duana pot autoritzar en casos especials i justificats, per raons de servei, que els funcionaris de duana puguin disposar de l’arma de foc al seu domicili amb munició.

Els funcionaris de duana poden disposar de l’arma de foc, així com de la resta de material de dotació individual, al seu domicili particular quan hagin de canviar de despatx de duana assignat, quan estiguin de guàrdia o quan estiguin assignats a un servei especial, o bé si disposen de l’autorització del director de la duana. En aquest cas, l’han de transportar dins d’una maleta a aquest efecte i en posició de seguretat, sense cap munició als carregadors ni a la recambra i amb un cadenat que n’eviti el carregament o la posada en posició operativa.

RISC RACIONALMENT GREU
Els funcionaris de duana només podran fer ús de les armes en l’exercici de les seves funcions quan concorri un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física d’ells mateixos o de terceres persones o un risc greu per a la seguretat ciutadana, i sempre que es tracti d’evitar un mal greu, immediat i irreparable. Així s’assenyala en un reglament que diu que els duaners quan facin servir les armes s’han de regir pels principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, l’ús ha d’estar precedit per un advertiment clar i presencial respecte de la intenció de fer servir l’arma o les armes de foc i s’ha de donar el temps suficient perquè es pugui tenir en compte aquesta advertència

.
Els funcionaris de duana només poden fer ús dels mitjans de subjecció o coercitius autoritzats en l’exercici de les seves funcions que tenen encomanades per evitar violències físiques envers ells o per evitar danys dels ciutadans a ells mateixos o a altres persones. A més, quan els facin servir també s’han de regir pels principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.
Veure’n més
37
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts