El passaport Covid garanteix llibertat de moviment

Certificat obligatori a totes les activitats d’oci i culturals, i a bars, cafeteries, restaurants, discoteques, pubs, hotels, perruqueries, geriàtrics, centres de dia i cases pairals

Passaport Covid MòbilsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra ha passat en poques setmanes d’estar a punt d’aixecar la totalitat de les mesures autoimposades per frenar la pandèmia a ser un dels països d’Europa que més limitaran els moviments a les persones no vacunades, que no hagin passat la malaltia en els darrers sis mesos o que no puguin o vulguin acreditar que no són positives en Covid. O vist des d’un altre punt vista, Andorra passarà a ser entre demà i dilluns un dels països d’Europa on més llibertat de moviments tindran les persones vacunades, les que hagin passat la malaltia en els darrers sis mesos o les que presentin una prova negativa.

I és que amb les mesures que va aprovar ahir el consell de ministres amb el certificat Covid en regla i a la mà es podran fer totes les activitats que es desitgin dins les limitacions marcades per l’executiu respecte a l’ús de la mascareta i les distàncies de seguretat. Qui no pugui o vulgui presentar el certificat Covid gairebé només podrà anar a comprar a botigues i grans superfícies.

Així, s’haurà de presentar el certificat, en paper o codi QR, per a l’oci nocturn, bars, restaurants i cafeteries, activitats termals i balnearis, instal·lacions culturals i esportives –museus, cinemes, biblioteques, gimnasos–, sales de jocs, perruqueries i centres d’estètica, hotels i allotjaments turístics, residències assistides sociosanitàries, centres de dia i cases pairals. També per participar en esdeveniments exteriors de més de 1.000 persones i en interiors de més de 100.

Les noves mesures, que tenen una temporalitat de quinze dies i afecten, respecte a l’obligatorietat de presentar el certificat Covid, els majors de 16 anys, entren en vigor demà als bars i restaurants i dilluns a la resta d’activitats afectades. En bars i restaurants el nombre màxim de persones que poden agrupar-se en una taula és de deu en espais interiors i vint en espais exteriors, la distància de separació entre taules ha de ser de com a mínim un metre i l’ús de la mascareta és obligatori excepte quan s’està menjant. En els restaurants el nombre màxim de deu persones per taula es pot augmentar si els assistents disposen, a més, d’un test ràpid d’antígens fet en les 12 hores prèvies.

Pel que fa als parcs infantils interiors o al servei de Tràmits del Govern l’aforament serà del 50%. A l’oci nocturn es baixa al 60% així com també a les sales de jocs recreatius i jocs d’atzar. Als balnearis l’aforament se situa en el 70%, com en els actes culturals i esportius en interiors.

A la feina, l’ús de la mascareta és obligatori al lloc de feina, es prescriu el teletreball sempre que la tipologia de l’activitat ho permeti i les reunions de treball no poden superar les deu persones. Poden superar-les les reunions de caràcter institucional, notarial i judicial, així com les que es realitzin als centres sociosanitaris, educatives i formatives. També les proves de selecció de personal i les juntes de comunitats de propietaris. En cas que es realitzi control d’accés amb certificat Covid es pot obviar el compliment de la distància de seguretat.

Per a les visites a centres sociosanitaris hi haurà control d’accés obligatori amb certificat Covid als visitants i test ràpid d’antígens obligatori al mateix centre sociosanitari (proporcionat pel ministeri de Salut) als visitants. Als usuaris que facin sortides se’ls realitzaran tests d’antígens de seguiment un cop tornin al centre i es mantenen els cribratges periòdics als residents i personal.

A l’oci nocturn, a banda del control d’accés obligatori amb certificat Covid, els participants hauran de disposar d’un test ràpid d’antígens negatiu realitzat en les darreres 12 hores.

El consell de ministres també va acordar la gratuïtat de les TMA si s’és contacte d’un positiu, si es té alguna sospita i en el cas dels cribratges organitzats per Salut. Fora d’aquests casos les TMA valdran 40 euros i també es rebaixa el preu dels tests ràpids d’antígens, que passen a valdre cinc euros. L’executiu tornarà a repartir, de cara a les trobades de Nadal, dos testos de manera gratuïta entre la població tot i que encara s’ha de definir la logística.

MESURES

1. La presentació del certificat Covid per entrar La presentació del certificat Covid per entrar a bars i restaurants i a l’oci nocturn entrarà en vigor demà. Per a la resta d’activitats, les mesures comencen dilluns.

2. Certificat obligatori als majors de 16

Als espais on el Govern ha decidit que s’hagi de presentar el certificat Covid per entrar, estaran obligats a fer-ho els majors de 16 anys.

3. Tothom podrà anar a comprar a les botigues

No caldrà presentar el certificat Covid per anar a comprar a botigues o a centres comercials. Es manté l’obligatorietat d’usar la mascareta a l’interior.

4. ‘Pass covid’ i test ràpid a l’oci nocturn

Per anar als locals nocturns a més d’exigir el certificat Covid es demanarà als usuaris que es facin un test ràpid d’antígens dotze hores abans.

5. Gratuïtat de les tma en cas de sospita

Les proves TMA tornen a ser gratuïtes per a les persones contacte de positiu, que tinguin sospita de poder estar contagiades i en els cribratges organitzats per Salut.

6. Temporalitat de quinze dies de les mesures

Les mesures aprovades ahir pel Govern tenen una temporalitat de quinze dies. Se’n poden marcar de noves o prorrogar-les segons la situació.

7. Dos tests ràpids gratis a la població

El Govern posarà a disposició de cada ciutadà dos tests d’antígens ràpids gratuïts.

Compradors en un supermercat el 13 de març de l'any passat.

tracking