conclusions de l'estudi de l'irta

Cultivar cànnabis per a ús medicinal és l'activitat amb més potencial

L’informe planteja la producció i extracció de THC, amb propietats psicotròpiques, per a la indústria farmacèutica

La ministra Sílvia Calvó amb el director de recerca de l'IRTA, Simó Alegre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Producció i extracció de THC destinat a la indústria farmacèutica. Aquesta és l’activitat emmarcada en el cultiu de cànnabis que tindria més potencial al país, segons ha conclòs l’estudi elaborat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per encàrrec del Govern. La ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el director de recerca i innovació de l’IRTA, Simó Alegre, van presentar ahir les conclusions de l’informe davant la comissió legislativa d’Economia. El THC té propietats psicotròpiques, estupefaents, però ha demostrat els seus beneficis en fàrmacs que ja estan al mercat com ara per tractar l’epilèpsia infantil o efectes de tractaments contra el càncer, va remarcar Alegre. Calvó va deixar clar que es tracta d’una primera fase del treball engegat per determinar la viabilitat del cultiu de cànnabis al país: “Encara hi ha molt treball per fer, no tenim pressa, no tenim calendari.” Però, en tot cas, va deixar clar que “no hi haurà camps de tabac reemplaçats per camps de cànnabis”.

De fet, l’estudi és taxatiu sobre un eventual cultiu a l’exterior perquè Andorra no en té les condicions. Alegre va assenyalar que és una planta per a climes més càlids i que tampoc hi ha les condicions de sol o socioeconòmiques. El que planteja l’informe és producció i extracció indoor, en entorns molt controlats –un parell o tres d’equipaments–. “De bata blanca”, va indicar la ministra, que no generaria gaires llocs de treball però si d’alt valor afegit. Una de les potencialitats del Principat serien els preus de l’electricitat, “molt més competitius que a l’entorn”, va indicar el representant de l’IRTA. Sobre quin paper pot jugar el sector agrícola tradicional atès que es presentava com una opció de diversificació, la ministra va dir que han de tractar “l’encaix” amb l’Associació de Pagesos i Ramaders.

L’ANÀLISI

En l’exposició sobre l’informe, Alegre va apuntar l’expansió que està experimentant la indústria lligada al cànnabis. “L’ús medicinal és un mercat en clara expansió en l’àmbit europeu perquè s’estan descobrint nous usos”, va assenyalar. Per això, molts països ho estan començant a legislar i es considera una oportunitat entrar-hi quan és un mercat que arrenca. Allà on s’ha permès l’ús recreatiu també és un sector a l’alça, però aquest està completament descartat al país. De fet, Calvó va deixar clar que tenen molt present el patiment que suposa per a moltes famílies els efectes associats al consum de cànnabis: “Som molt sensibles i també volem treballar amb ells perquè vegin que no té res a veure.” A més, va indicar que en cas que es regularitzi aquest cultiu una de les qüestions que estan sobre la taula és destinar ingressos per la fiscalitat que se’ls apliqui a campanyes de sensibilització entre el jovent.

L’estudi també conclou que hi ha potencial en un àmbit concret de la recerca, el dedicat a estudiar noves variants, per la lentitud administrativa d’altres estats per atorgar permisos i que Andorra pot ser molt més àgil. La producció “d’alta cosmètica” amb CBD, el compost sense psicòtrops del cànnabis, també és una opció però, en canvi, per als productes de preus més accessibles “el mercat comença a estar molt tensionat, hi ha països que ho poden fer a baix preu”, va indicar Alegre, posant d’exemple el Marroc.

L’IRTA també ha determinat els passos que hauria de seguir Andorra si és que decideix tirar endavant aquest nou sector: disposar del marc legal, de tota l’estructura administrativa i de controls necessària i cercar el soci industrial i possibles inversors, que es considera una acció prioritària. L’exportació del producte no suposaria cap problema amb l’actual acord duaner amb la UE. Andorra produiria matèria per a medicaments i estaria considerat “producte industrial”.

tracking