x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

El PS proposa una llei de benestar animal

Vol anar més enllà de l’actual normativa de tinença i protegir-los com a éssers sensibles
Imatge d'un escorpí i una serp com a animals de companyia.

Imatge d'un escorpí i una serp com a animals de companyia.

Imatge d'un escorpí i una serp com a animals de companyia.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/11/2021 a les 12:02
El Partit Socialdemòcrata ha iniciat el debat intern i els contactes amb associacions de protecció dels animals per anar un pas més enllà de la Llei de tinença i proposar una normativa que protegeixi els animals de companyia com a éssers sensibles. Així ho va assegurar ahir una de les vocals de l’executiva del Partit Socialdemòcrata (PS), Marta Pujol, qui va recordar que “la Llei tinença hauria de ser més una llei de benestar i drets dels animals i considerar-los com a éssers sensibles, tal com fixa el tractat de funcionament de la Unió Europea. En aquest sentit, l’article 13 del mencionat tractat expressa que la UE i els estats membres, entre d’altres aspectes, hauran de tenir “plenament en compte les exigències en matèria de benestar dels animals com a éssers sensibles” quan apliquin legislació i polítiques en matèria d’agricultura, pesca, transport, investigació, mercat interior i desenvolupament tecnològic.

Així mateix, Pujol va manifestar que la futura llei “hauria de preveure mecanismes més clars per combatre el maltractament animal, com ara un règim sancionador més dur, sobretot en qüestions com el tancament massa prolongat o l’abandonament, que fins i tot podrien comportar responsabilitats penals”.

Al mateix temps, la vocal del PS va apuntar que des de les associacions que treballen en defensa dels animals els havien transmès que darrerament s’està incrementant l’abandonament per culpa de situacions de pobresa o de dificultats econòmiques, com els va advertir el president de GosSOS, Manel Garcia. En referència amb aquesta constatació, Pujol va proposar que la Llei d’arrendament prevegi supòsits sobre possibles exempcions fiscals als propietaris que permeten als llogaters tenir animals de companyia, així com mesures per trencar aquesta dificultat com ara assegurances específiques o garanties pels possibles danys. Pujol va recordar que “els animals ens ajuden a combatre mals endèmics com, per exemple, el sedentarisme i l’estrès, i altres problemes de salut mental”, i va argumentar que la llei hauria de ser “més ambiciosa en la defensa dels drets i del benestar dels animals, com fan els països del nostre entorn”.
 
EL PS ES POSICIONA EN CONTRA DE LA TAXA COMUNAL PER LA TINENÇA DE GOSSOS
La vocal de l’executiva del Partit Socialdemòcrata Marta Pujol va manifestar ahir que la seva formació “no veu gens clara” la taxa comunal per la tinença de gossos i que les parròquies començaran a cobrar a partir del mes de gener, tret d’Escaldes-Engordany i Encamp. “Si la taxa anés vinculada a un compromís i millora dels equipaments o a una millora i creació d’espais per al benestar dels animals tindria algun sentit, però pensem que no és el cas”, va dir Pujol. La vocal socialdemòcrata va fer referència que no tots els comuns han aplicat la taxa i això la porta a la conclusió que “no ha estat ben planificat”.

En el mateix sentit, va criticar el projecte que busca a través de l’ADN de les deposicions canines que no es recullin identificar la persona propietària i procedir a sancionar-la. “Des del PS estem en contra del registre d’ADN perquè pensem que si els mateixos veterinaris no veuen clar quina aplicació tindrà, nosaltres encara ho veiem menys clar perquè no som especialistes”, va apuntar la responsable del Partit Socialdemòcrata.
Etiquetes
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts