Temporada d'hivern

Temporers agrupats en 'pisos pastera' pels alts preus del lloguer

Demanen 1.400 euros per un apartament de 40 metres quadrats dirigit a sis persones o 500 euros per una habitació

Temporers davant de l'edifici del Servei d'Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els anuncis cada vegada són més abusius, l’ocupació s’incrementa per metre quadrat i la indignació dels temporers va en augment. “Busquem algú per ocupar dormitori en un pis de tres habitacions a Canillo. El preu per habitació són 500 euros al mes. La cambra compta amb una llitera, així que es pot compartir” es podia llegir aquesta setmana en una publicació del grup de Facebook Pisos de particulars - Principat d’Andorra. “Tenim habitació amb llitera disponible a Andorra la Vella! Som sis per entrar en un pis i ens falten dues persones per ocupar les quatre habitacions que hi ha”, s’anunciava a un altre grup similar. “Es lloga apartament de temporada a Bordes d’Envalira per 1.400 euros de 40 metres quadrats per a sis persones” es publicava al grup de Telegram Allotjament Andorra.

Aquests només són alguns dels exemples d’ofertes de pisos de temporada que estan circulant aquests dies per les xarxes socials i que estan acabant amb les expectatives de molts temporers. “He estat buscant pisos per la temporada i la veritat és que és una bogeria”, exclamava Yanina Martínez. “Tinc molts amics que han hagut de marxar d’Andorra perquè no es poden permetre pagar un pis i tenen por de quedar-se al carrer” afegia. “A mi les immobiliàries m’han arribat a demanar 12.000 euros per entrar en un pis la temporada completa i és impossible assumir-ho. Si ens obren les portes del país no entenc perquè un cop dins ens posen tants obstacles”, es preguntava Franco Rodríguez mentre detallava que de moment s’està allotjant en un hostal amb els seus quatre companys. “No estem demanant un forfet al 50% del preu, estem reclamant habitatges dignes a preus raonables. O, almenys, un número per poder denunciar aquests abusos de poder”, deixava clar Agustín Ávalos.

A l’extrem oposat, l’opinió del sector immobiliari difereix de les opinions dels treballadors. “El mercat immobiliari té una resposta difícil cap a uns clients que demanen unes ocupacions temporals”, justificava Jordi Galobardes, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA). “Els propietaris volen lloguers a llarg termini perquè els dona més tranquil·litat”, afegia mentre detallava que molts propietaris es troben amb casos de relloguer. “Moltes vegades es lloga un pis a una parella i després t’adones que n’hi ha viscut més d’una. Els temporers ocupen pisos en gran quantitat de gent. Les pistes d’esquí són les que s’haurien d’implicar més”, proposava. Per altra banda, Artur Homs, de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) atribuïa la problemàtica a l’intervencionisme. “Si el Govern té la potestat de generar habitatge social a un preu assequible, que ho faci. Han de fer polítiques públiques en aquest sentit”, exposava. “Nosaltres ja fa un any que advertim de forma insistent i creiem que la situació encara empitjorarà més”, puntualitzava.

DETECTATS INTENTS D'ESTAFA PER LLOGAR PISOS DE TEMPORADA

Trobar un pis de lloguer amb bones condicions i a un preu assequible no és una tasca fàcil, i encara s’agreuja més amb certs entrebancs pel mig. Darrerament s’han detectat a les xarxes diversos intents d’estafa relacionats amb el mercat immobiliari. “Vaig fer una denúncia per correu perquè vaig detectar una immobiliària no registrada al Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris”, explicava Lara Wilde, una usuària del grup Allotjament Andorra de Telegram. “Em demanaven dipositar un mes de fiança i un mes de comissió sense haver visitat prèviament el pis. És a dir, un total de 2.550 euros”, relatava mentre assegurava que coneixia el cas d’un temporer que també havia estat víctima d’aquest intent de furt. En aquest cas, es tractava d’un pis que s’anunciava a través del web www.liderinmohanle.com on la suposada immobiliària demanava 560 € al mes per una planta superior situada a Canillo. “El pis estarà disponible el dia 1 de desembre. Ara mateix està llogat i no es pot visitar”, s’exposava com a excusa a l’anunci. Per altra banda, un altre treballador temporal explicava un cas similar d’intent d’estafa. “A un amic i a mi ens van oferir amb les mateixes fotos dues habitacions que es trobaven a dos punts diferents d’Andorra. Era la mateixa persona amb dos números de telèfon diferents”, denunciava. “També em van escriure d’una suposada feina en què em pagaven dos mesos de lloguer i jo havia de pagar els altres dos amb la condició que els fes arribar primer jo aquesta quantitat.”

tracking