Reportatge

El repte del treball inclusiu

Accedir al mercat laboral té dificultats extres per a persones amb discapacitat, obstacles que mira d’aplanar I&I Serveis, hereva de la tasca que històricament ha fet la Fundació Meritxell.

La psicòloga Raquel Casado amb els treballadors Jordi Tarifa, Leti Jales i Rosa Mari Riera.I&i serveis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Tarifa forma part de la plantilla de la farmàcia Creu Verda des del 2003. És un dels treballadors que integren el que I&I Serveis anomena línia de suport a les empreses, desenvolupen la seva feina en un entorn extern però amb el suport de la companyia d’inclusió sociolaboral que el 2019 va agafar les regnes de la tasca de foment de l’ocupació per a persones amb discapacitat intel·lectual que feia la Fundació Nostra Senyora de Meritxell amb programes com Agentas. L’objectiu és crear llocs de treball adaptats però també estables i amb una remuneració ordinària. Una alternativa a l’accés al mercat de treball normalitzat per a aquelles persones que per habilitats o competències necessiten un suport extra. En Jordi cita de memòria el nom dels seus companys i també les tasques que fa cada dia; obrir paquets, ajudar a classificar els productes, ordenar, fer el control del que estigui caducat. I és incapaç d’escollir una tasca entre les preferides: “M’agrada tot.” Raquel Casado, psicòloga d’I&I Serveis intervé per recordar-li que cada cop que s’acosten a visitar-lo ha assumit una tasca nova. Casado és la seva referent i també la de la Rosa Mari Riera o Leti Jales. Les dues treballen en tasques que fan pròpiament des d’I&I Serveis als locals de l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià contractats per tercers: la de missatgeria i reciclatge i la de destrucció de paper. Però la Leti té previst fer el salt aviat a una cafeteria de la capital perquè reconeix que “destruir paper no m’agrada gaire, soc més activa fora”. De fet, treballava a Clara Rabassa fent tasques de neteja fins que va esclatar la pandèmia i van haver de prescindir-ne. Casado explica que les preferències de la persona que volen ocupar són la línia a seguir: “La nostra funció és l’acompanyament, la persona decideix els passos a seguir, nosaltres reunim preferències, habilitats, experiència laboral prèvia si n’hi ha i si no n’hi ha capacitem la persona”. Les preferències de la Leti i les seves capacitats han coincidit amb un lloc de feina en una empresa externa i allà s’incorporarà aviat. Sobre la resposta de les empreses, la psicòloga explica que s’ha de superar el desconeixement inicial, però que “quan expliquem com treballem, l’assessorament, proximitat, hem tingut molt bona resposta”. Suport que va des d’adaptar el lloc de feina en horari o en metodologia per adequar-lo a les capacitats del treballador al suport diari de tipus personal per escoltar necessitats, inquietuds i per fer de mediadors quan pugui sorgir un problema. Ara mateix I&I Serveis té una trentena d’empreses clients i ocupa una vuitantena de persones. També van patir el sotrac de la pandèmia, però s’estan recuperant. La directora de l’empresa, Dolors Martínez, celebra que “cada vegada tenim més clients i a escala de la creació d’articles de decoració hi ha un impuls amb nous punts de venda i la pàgina web”.

Als locals lauredians conviuen les màquines de cosir de la part tèxtil, amb les de destrucció de paper o l’espai de missatgeria i reciclatge amb els treballadors que s’ocupen de repartir revistes, fulletons o cartells o recollir piles o mòbils per dur-los fins a la deixalleria. La Rosa Mari fa part d’aquest equip, però el que realment li agrada és la recepció, funcions que de vegades fa a l’escola de Meritxell. “M’agrada moltíssim, agafo el telèfon, derivo trucades, quan ve una visita l’atenc, agafo cartes i el diari...” La psicòloga destaca l’empoderament que suposa tenir una feina: “Com a tothom l’eix laboral acaba sent un eix principal i bàsic de la vida, això implica una participació activa en la societat i d’aquí es desprèn autonomia, autoestima i desenvolupar hàbits bàsics com la responsabilitat, la puntualitat...” La fita a assolir és un mercat laboral cada cop més inclusiu que no deixi ningú a fora.

tracking