x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Exigir la vacuna per treballar no seria discriminatori si es justifica

El món jurídic andorrà es decanta majoritàriament per la llibertat de les empreses
Una infermera prepara una dosi del vaccí contra la Covid.

Una infermera prepara una dosi del vaccí contra la Covid.

Una infermera prepara una dosi del vaccí contra la Covid.

Fernando Galindo
Actualitzada 20/11/2021 a les 08:28
La decisió d’Ski Andorra de contractar només personal que s’hagi vacunat contra la Covid no seria en un principi discriminatòria, segons l’opinió de gran part dels experts i lletrats andorrans consultats pel Diari, tot i que asseguren, al mateix temps, que el debat resta obert, i entre ells hi ha professionals que sí que ho consideren discriminatori.

L’exdegà del Col·legi d’Advocats, Manuel Pujadas, és un dels que més contundents es mostren respecte a la no discriminació de la mesura. “Es pot fer, clar que sí. Com s’ha fet a França. Si no s’està vacunat contra la Covid no es reuneixen les condicions per treballar. No en tinc cap dubte”, diu.

És de la mateixa opinió el també exdegà del col·legi, Francesc Badia, tot i que amb cautela perquè es considera “poc especialista” del dret laboral. Badia explica que “en aquests casos la discriminació ha de tenir una raó justificada, com poden ser els estàndards de seguretat dels clients i dels treballadors, però la raó no es pot trobar en la vacuna en si mateixa, sinó en l’objectiu que es persegueix amb la mesura”. A més a més, apunta que “si es fa per motius ideològics no es podria fer perquè llavors sí que seria una discriminació”.

L’excap de Govern i advocat, Jaume Bartumeu, per la seva banda, matisa que és un assumpte que no es pot resoldre sense un debat profund, però indica que “en un cas de salut pública podria defensar les dues posicions, però crec que prevaldria la posició de l’empresa de defensar la protecció dels treballadors i del funcionament del negoci”.
Amb la dificultat del debat jurídic ben present, l’advocat Xavier López Horischnik és de l’opinió de que sigui obligatòria la vacunació o no, “podria entrar entre els requisits per accedir a l’empresa amb l’ànim de protegir el grup de treballadors i l’economia”. López Horischnik introdueix el concepte que “l’accés a la vacuna ha estat ampli i de manera gratuïta per a tothom, i això podria descartar la discriminació, però entendria si un company amb millor criteri defensés que sí que ho és, de discriminatori. Estic en un 51% per una banda i un 49% en una altra”, relata.


D’un altre costat, l’advocat laboralista Eduard Coll ho consideraria discriminatori perquè “no figura enlloc i afecta un dret fonamental, com és el dret al treball”. Coll emfatitza que “si no hi ha l’obligació de vacunar-se per part del Govern les mesures que es puguin prendre en aquest sentit per les empreses serien discriminatòries”, i assegura que al país no hi ha cap normativa que així ho reflecteixi.


Un altre aspecte és si la mesura s’aplica als treballadors que ja tenen contracte laboral. En aquest cas tots els especialistes consultats argumenten que sí que seria discriminatori acomiadar una persona per no estar vacunada contra la Covid. “La relació laboral ja ha nascut en aquest cas i per trencar-la cal argumentar un motiu, i la vacunació seria en aquest cas discriminatori i fins i tot podria ser declarat nul si es recorre”, apunta López Horischnik. En aquests casos, Pujadas indica que “no es podria anar tan lluny com acomiadar, però sí decidir la suspensió de la feina, i fins i tot de sou, fins que la persona reuneixi les condicions òptimes per poder treballar”.
  • #100 David
    (23/11/21 08:14)

  • #99 Pero
    (22/11/21 23:47)

    Todos para casa

    Respondre
  • #98 Lamentable
    (22/11/21 21:21)

    Lamentable canviant els titulars. 
    Lamentable que hi hagi persones que defensin i apollon aquesta VIOLACIO de drets. 
    Sou tots uns foscos, el temps us ficará en el vostre lloc. 

    Respondre
  • #97 katva
    (22/11/21 19:10)

    Disculpin el dubte, pero el dia 20 de novembre es va publicar aquest article amb un titular molt diferent i molt mes devastador que el que es pot llegir avui.

    El titol era la cruel afirmacio de que " Requerir estar vacunat per treballar no es discriminatori", aquest era el titular original.

    Quina poca vergonya teniu modificant la informacio que no aporta critiques positives al diari, hem sembla terrible que hagueu fet tal cosa.

    Govern i premsa venuda a les empreses i als seus interessos.

    Un cop mes, se'ns demostra que la premsa mai estara al costat del poble

    Respondre
  • #96 Matri
    (22/11/21 13:37)

    Jo veig molta ambigüitat amb lo que diuen els advocats....perquè saben que és anticonstitucional ficar com a requisit per treballar la doble pauta quan Govern a més no ho la fa obligatoria....a més a més veig que es passen la pilota uns als altres. Qui és Ski Andorra? Coneix als treballadors dels quals segurament les grans patronals explotadores dels camps de neu hauran de prescindir? Molts dels quals portaven anys i panys fent la seva feina molt satisfactòriament. Penso que Andorra es quedarà amb el cul al l'aire i amb un servei molt lamentable. El temps fica tor al seu lloc, però ara mateix en qüestió de 20 dies molta gent s'ha quedat del revés, amb famílies per alimentar i una cosa molt clara QUE NO ES VOLEN VACUNAR!! Perque els hospitals están plens de pacients amb covid amb doble pauta. Qué es lo que no enteneu??

    Respondre
  • #95 Mecagoenelnom
    (21/11/21 19:29)

    Miraaaaaaa no voy a comentar... Ya estará todo dicho. A mi me mintieron y resulta que no me querian coger por no llevar la lanza doble puesta... Os diría lo que pienso pero no vale la pena...

    Respondre
  • #94 “el mon jurídic diu” jajajjajaa
    (21/11/21 10:32)

    El mon jurídic diu…. . jajajjajaa
    Un ex Cap de govern, o sigui un polític descansant un temps perquè no el van voler al Consell, dos dels bufets que més pasta s'han embutxacat de calers publics, amb minutes de 750.000 i quasi bé 2.000.000 d'euros respectivament i el marit d'una a la que qualsevol dia agrairan les seves repetides “decissions” amb una estatua a la porta de govern. “El mon juridic”. 
    No em feu riure. 

    Respondre
  • #93 Mare meva, quin nivell.
    (21/11/21 10:28)

    Empresari va dir..
    No es pot arribar a un acord en un acomiadament nul, màquina. El treballador pot demandar-te igualment al•legant consentiment viciat i coacció. Així va el país, IMPRESENTABLE 

    Respondre
  • #92 Albert
    (21/11/21 09:14)

    N entenc per que esta la constitucio i les lleis que ens fan "lliures" doneu-vos compte que mai em viscut una democracia real, ara es veu la realitat i gracies aixo petara, caura i molta gent anira a la preso! Per nazis!

    Respondre
  • #91 Wtf
    (21/11/21 00:59)

    Jajaja mare meva, la UE està immersa en una dictadura sanitària brutal! Ni Andorra es salva de moment. Anem a Estats totalitaris!

    Respondre
Veure’n més
100
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts