EL PRESSUPOST PREVEU 6 MILIONS DE RECAPTACIÓ

La taxa turística serà d'entre 1 i 3 euros per persona i dia

El gravamen màxim serà en hotels de 5 estrelles i als de 4 es pagaran 2 euros, com en un habitatge d’ús turístic

Turistes amb maletes aquest estiu a l'eix central.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està acabant de perfilar la regulació que empararà la taxa turística, l’impost finalista que pagaran els visitants a partir de l’any que ve. El projecte de pressupost del 2022 preveu recaptar 6 milions d’euros en el primer exercici d’existència d’un tribut que serà esglaonat en funció de la categoria de l’hotel i uniforme en el cas dels habitatges d’ús turístic (HUT). La gradació proposada va des dels 3 euros per visitant i nit fins a 1 euro, i la taxa màxima únicament l’abonaran els hostes de qualsevol dels vuit hotels catalogats amb cinc estrelles al Principat, xifra extreta de les dades recollides per Estadística i que corresponen al 2020. A partir d’aquí 2 euros els abonaran els visitants que pernoctin en hotels de 4 estrelles o en un habitatge d’ús turístic (els primers sumen 59 establiments i d’HUT n’hi ha 2.600), mentre que en hotels de 2 i 3 estrelles (que sumen un centenar de negocis) s’abonaria 1,5 euros per nit i persona. La resta d’allotjaments s’englobaria en la banda mínima d’1 euro. La taxa tindrà exempcions perquè no s’haurà d’abonar per a menors de 12 anys i el visitant que faci una estada de 14 dies tampoc no l’haurà d’assumir.

La gran demanda del sector és la data d’implantació. El Govern vol fer-ho a mitjans d’any i els empresaris que sigui durant l’últim trimestre de l’exercici, esgrimint, a banda de la manca d’oportunitat del tribut en un moment de recuperació postpandèmia, que les tarifes de l’estiu del 2022 ja estan definides i publicitades i que això els complica repercutir la taxa. L’executiu, en declaracions públiques, sembla que s’avé a ajornar les intencions inicials malgrat que el titular de Turisme, Jordi Torres, va apuntar que no voldrien fer-ho més tard del setembre del 2022. I el cap de Govern, Xavier Espot, va recordar que quan abans s’implanti abans hi haurà recursos per invertir en projectes.

REPERCUTIR EN EL SECTOR

Seguint la filosofia estesa allà on està implantada, el que s’ingressi per la taxa haurà de revertir en el sector i un dels primers projectes que s’ha de bastir amb aquests diners és el recinte multifuncional per acollir esdeveniments culturals i esportius. Els allotjaments fan de recaptadors però no han d’assumir un import que han d’abonar els visitants. Fa mesos que el Govern aborda la qüestió amb el sector, que també va demanar, després que l’executiu presentés un estudi amb les tarifes aplicades en diferents territoris, una quantia inspirada en destinacions similars. Un exemple proper és Catalunya (amb Balears, les úniques comunitats espanyoles que l’apliquen), on s’acaba d’apujar i que té barems diferents per a Barcelona (que, a més, aplica un recàrrec addicional) i la resta del territori. Des de l’1 d’octubre a la ciutat comtal allotjar-se en un hotel de 5 estrelles costa 4,25 euros extra per persona i nit i la tarifa més econòmica és d’1,75. A la resta de zones oscil·la entre els 3 i els 0,60 euros. A França, París també és més car. Si el gravamen màxim és de 4,20 euros, a la capital gal·la puja fins a 5. La més econòmica és de 20 cèntims.

LA PROPOSTA

-El màxim

Els hostes de qualsevol dels 8 hotels catalogats amb 5 estrelles al país hauran de pagar 3 euros per nit d’estada.

-Uniforme

La proposta per als habitatges d’ús turístic és de 2 euros, el mateix que s’abonarà per pernoctar en un hotel de 4 estrelles.

-Equiparats

Els establiments de 2 i 3 estrelles s’equiparen amb 1,5 euros. La resta d’allotjaments se situen a la banda mínima d’1 euro.

-Exempcions

Els menors de 12 anys estarien exempts del pagament de la taxa, així com les estades de més de 14 dies.

VALÈNCIA, UNA ALTRA DESTINACIÓ QUE LA VOL

La ciutat de València ha demanat a la Generalitat que implanti la taxa turística, una mesura sobre la qual discrepen els socis al govern autonòmic, el Partit Socialista i Compromís. Els primers entenen que s’ha de ser caute de moment i advoquen per esperar a la recuperació del sector, i els segons per la implantació immediata. Els temors per la implantació de taxa són compartits en el sentit que els menys partidaris entenen que pot suposar un fre a l’arribada de visitants i més en el moment actual, que moltes famílies han patit el sotrac econòmic derivat de la Covid. Els partidaris de la seva implantació a València s’agafen a les xifres assolides a Catalunya i Balears, que la cobren des de fa anys i sense que les xifres d’arribades de turistes (pandèmia a banda) se n’hagin ressentit. A més, es recorda que per als viatgers és quelcom assumit i que contribueix a millorar la promoció, la qualitat i l’atractiu de les destinacions. Es paga arreu d’Europa amb models que van des de la tarifa fixa i gradual en funció de la categoria d’allotjament a un tant per cent sobre el preu de l’estada.

tracking