Tabac

L'Assemblea gal·la aprova una esmena per doblar la multa per contraban

Els diputats francesos consideren que només es podrà frenar incrementant els càstigs

Un control duaner a la frontera del Pas de la Casa.FERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de Finances, de l’Economia General i Control Pressupostari de l’Assemblea Nacional francesa, va aprovar el passat 3 de novembre una esmena que insta a canviar la legislació per doblar la quantitat de les multes per a les persones que siguin detingudes per fer contraban de tabac. L’esmena s’inclourà en el projecte de llei de Finances per al 2022 que s’està treballant al parlament francès.

En el debat, el president de la comissió, Éric Woerth, va recordar que en el període de confinament per la Covid-19 es va constatar un mercat paral·lel que representa entre el 14% i el 17% del consum total de tabac, i unes pèrdues fiscals d’entre 2.000 i 3.000 milions d’euros. El diputat va indicar que la modificació de la llei pretén duplicar tant la multa prevista en cas de fabricació, tinença, venda o transport il·lícits de tabac, com la multa prevista quan aquests fets siguin comesos per banda organitzada i la sanció fixada pel que fa a la quantia dels impostos defraudats. “Les sancions i, per tant, els riscos per als contrabandistes són actualment molt baixes, sobretot si es comparen amb les que són pel narcotràfic”, va indicar Woerth, per matisar que, “per descomptat, el tràfic de cigarrets no s’ha d’equiparar al narcotràfic, però, segons els funcionaris de duanes i la policia, sovint són les mateixes persones les que es dediquen a aquests dos delictes ben remunerats”.

El diputat va afegir que “és fonamental augmentar les sancions. Com més apugem el preu del tabac, més necessitarem una eina repressiva. En cas contrari, aquesta política no funcionarà”.

Un altre membre de la comissió, Laurent Saint-Martin, es va mostrar a favor de l’esmena. “Hem de ser molt ferms, pels motius que heu esmentat a l’informe, especialment en interès dels estancs i en interès de preservar la salut pública”, va indicar, per afegir que, “no obstant això, s’haurà de garantir el seguiment, ja que tots ens preguntem quin serà l’efecte desincentivador de la duplicació de multes sobre el tràfic de tabac, especialment transfronterer. En tot cas, aquesta mesura s’ha de posar a prova, i no veig cap dificultat política o filosòfica que justifiqui oposar-s’hi”.

Woerth, en la seva rèplica, va dir que “no creiem que resolguem tot el problema augmentant les multes, però ho hem de fer i donar-ho a conèixer per dissuadir part del mercat paral·lel que no està del tot en mans del crim organitzat”.

Per últim, el diputat Charles de Courson va recordar que els autobusos [amb contrabandistes de tabac] circulen entre Tolosa i Andorra, on el paquet de Marlboro costa 2,5 euros, enfront dels 10 euros a França. “No ho suportem! A més, donada la importància dels beneficis, crec que aquesta modificació s’hauria de complementar amb disposicions que permetin als jutges dictar penes de presó”, va apel·lar de Courson.

tracking