El nou 'passaport europeu'

El repunt de casos al continent ha fet que molts països considerin l’obligatorietat del certificat Covid per entrar a restaurants o locals d’oci.

Un control del certificat Covid en el partit del MoraBanc de dissabte.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Certificat Covid o no, aquesta és la qüestió que el Govern deixarà escollir als establiments de restauració, gimnasos o perruqueries. Si demanen el document per entrar al local poden omplir l’aforament al 100%, o si no ho fan, mantenen les mesures actuals. A les discoteques sí que és obligat presentar-lo.

Més enllà del Principat, cada país adapta les mesures a la seva situació pandèmica, tots, però, mantenen l’obligatorietat de la mascareta en interiors.

A Espanya, cada comunitat pot decidir les seves pròpies mesures, per això la comunitat de Madrid, per exemple, permet a la restauració i l’oci nocturn estar oberts a plena capacitat amb mascareta i sense certificat Covid; en altres, com a Catalunya, no hi ha límit d’aforament als restaurants, que han de tancar a dos quarts de tres de la matinada de dilluns a dijous i de divendres a diumenge ho poden fer mitja hora més tard. L’oci nocturn, en canvi, obre amb el 80% de l’aforament i amb certificat Covid obligatori.

Més extensa és la llista en altres països. A França, sense el document no es pot entrar a teatres, recintes esportius, parcs d’atraccions, biblioteques, vaixells o discoteques, entre altres. També en el transport públic de llarga distància com els trens, els vols nacionals o els autocars interregionals.

Una situació similar es viu als Països Baixos, on la mascareta és obligatòria i no hi ha distància de seguretat. Allà, els restaurants, l’oci nocturn i els bars han d’estar tancats de les 12 de la nit a les 6 de la matinada i poden obrir amb l’aforament al 100% amb el certificat Covid, que també és obligatori en cinemes, esdeveniments culturals i esportius o teatres. En canvi, als museus es pot accedir lliurement, així com a platges o parcs.

Més restrictives són les mesures a Itàlia, on es demana el document per a gairebé tot, fins i tot per anar a treballar o per assistir als centres escolars. També per participar en cerimònies civils i religioses, per anar al centre mèdic, consumir a l’interior de restaurants, entrar a equipaments esportius, per fer oposicions públiques o per viatjar en avió, vaixell, ferri o autobús.

Àustria té la normativa més estricta, que ha endurit recentment pel repunt de casos. Des de fa una setmana, els tests ja no permeten accedir enlloc i només ho pots fer si s’acredita la pauta completa de vacunació o la recuperació de la malaltia en restaurants, locals d’oci nocturn, instal·lacions esportives i culturals, telefèrics o als mercats de Nadal, entre altres. A més, la mascareta FFP-2 és obligatòria per entrar a comerços i museus.

tracking