MEMÒRIA DE LA FISCALIA

La policia ha comissat 4,8 quilos d'haixix i marihuana aquest any

L’any passat es van superar per poc els sis i s’està molt lluny dels 31 dels anys 2014 i 2016

La policia ha comissat 4,8 quilos d'haixix i marihuana aquest any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ha confiscat uns 4,8 quilograms d’haixix i marihuana, les dues drogues més consumides al Principat, des de començaments del 2021. Són dades del cos recollides a la memòria de la fiscalia corresponent al període 2020-2021 que es va fer pública fa dos divendres coincidint amb l’acte d’obertura del present any judicial. En concret, en els primers deu mesos i escaig de l’any en curs la policia ha confiscat 676 grams d’haixix i 4.085 grams de marihuana. Unes quantitats que són molt similars a les que el cos va decomissar l’any 2020. Aquell exercici va acabar amb la confiscació de 5.597 grams de marihuana i 702 d’haixix per un total de 6,3 quilograms de les dues drogues. A 31 d’octubre la xifra confiscada era de 6,06 quilograms dels dos estupefaents.

Les xifres del 2020 i del que portem de 2021 contrasten amb les del 2019, quan la policia va decomissar 6,8 quilograms d’haixix i 13,6 quilograms de marihuana, és a dir, gairebé 21 quilograms d’aquestes dues drogues. Malgrat que les dades actuals no inclouen els darrers dos mesos de l’any 2021, tot fa pensar que la droga requisada al final de l’exercici serà molt similar a la del 2020 i quedarà molt lluny de la que es va decomissar el 2019.

Les mesures sanitàries per lluitar contra la Covid-19 que han limitat els moviments d’entrada per les dues fronteres i el fet que bars i sales de festes hagin estat tancats o amb horaris limitats han disminuït el tràfic i el consum d’aquestes i altres drogues.

Una doble explicació

El decomís d’haixix i marihuana relativament baix dels darrers dos anys tindria una doble explicació. Per una banda, els mesos de confinament i de la limitació de moviments per les fronteres, que haurien fet molt més arriscada del que sol ser habitual la introducció d’estupefaents per la frontera. Per l’altra, que no hi ha hagut un gran decomís en els mesos amb relativa normalitat dels dos períodes.

Cal recordar que els anys en què més droga d’aquest tipus s’ha requisat de la darrera època han estat el 2014 i el 2016. En el primer exercici, en què es van decomissar poc més de 31 quilograms d’aquests dos estupefaents, 24 d’haixix es van segrestar en una sola operació. En el segon exercici, en què es van requisar també poc més de 31 quilograms d’aquestes dues drogues, 29 també es van comissar en una operació.

Menys decomisos han estat sinònims de menys detencions relacionades amb el consum o tràfic d’haixix i marihuana. Tot i que en aquest cas les dades no corresponen a anys naturals, sinó a anys judicials, els arrestos relacionats amb aquests dos estupefaents van caure entre el juliol del 2020 i el juny del 2021 respecte al mateix període de l’exercici judicial anterior. Segons les dades de la fiscalia, en el passat any judicial, de les 624 detencions que es van fer per delictes contra la salut pública, 539 ho van ser per consum o tràfic d’haixix o marihuana. Fa dos exercicis van ser 1.041 (el total es va enfilar a les 1.202). En l’any judicial 2018-2019 (el rècord de la darrera dècada) es van fer 2.037 detencions per delictes contra la salut pública, 1.767 dels quals per consum o tràfic de marihuana o haixix.

En el cas d’aquesta mena de delictes, la principal raó de la caiguda en els dos darrers exercicis judicials es troba en la pandèmia pels mesos de confinament, la reducció de la mobilitat i el tancament de locals d’oci.

L’haixix i la marihuana són les drogues més consumides al Principat i conseqüentment les que més es confisquen per part de la policia. La cocaïna és, habitualment, la tercera droga il·legal més consumida i decomissada. En el que portem d’any, la policia ha requisat poc més de 35 grams d’aquest estupefaent. El 2020 es van confiscar 175 grams de cocaïna; el 2019, un total de 197; i el 2018, 667. Aquell any va ser el que més cocaïna va decomissar la policia de la darrera dècada.

Altres drogues, en aquest cas l’heroïna, han tingut decomisos més grans que el 2020. Divuit grams s’ha requisat fins ara, quan l’any passat van ser un. També s’han confiscat dos grams d’amfetamina, per 6 del 2020.

tracking