TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

visita pastoral a ordino

Vives demana que no se'l posi entre les cordes per l'avortament

Adverteix que no s’ha de posar mai el “Copríncep episcopal” entre les cordes, amb referència a l’informe de la constitucionalitat de la interrupció voluntària de l’embaràs

Un moment de la visita del Copríncep Vives a Ordino.ANA / A. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, es va refermar ahir en la posició contrària a l’avortament durant la visita pastoral que està duent a terme aquests dies a Ordino, preguntat pels periodistes per l’informe sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i el seu encaix a la Constitució encarregat pel Govern al final de la legislatura passada i que té com a títol Avortament i Coprincipat. “Hem d’entendre tots que no hem de posar mai el Copríncep episcopal contra les cordes”, va recordar Vives respecte al polèmic informe, després de la visita que va fer al comú d’Ordino, on va ser rebut pels cònsols i la resta de representants polítics de la parròquia.

De fet, l’arquebisbe va manifestar que el país ha de ser respectuós amb els seus Coprínceps, ja que va ser Andorra qui va demanar al president de França i al bisbe d’Urgell que fossin el seu cap d’Estat. “Tothom sap que el bisbe és un sacerdot de l’Església catòlica i que el seu superior és el Sant Pare”, va assenyalar, per afegir que els propers dies des de l’executiu li explicaran el contingut de l’informe.

En aquest sentit, Vives respecta que el Govern es plantegi hipòtesis, però referma que “la vida és la vida” i que “el Copríncep episcopal té un compromís recolzat i demanat per la Santa Seu que supera aquestes realitats”.

Al respecte, Vives va exposar que el Papa Francesc engloba en la mateixa temàtica la transició ecològica i el respecte a la vida. “No seria coherent preocupar-nos per l’extinció de les foques i no preocupar-nos de la natalitat o de la possibilitat que tota dona pugui tirar endavant el seu fill”, va comentar el Copríncep, qui va afegir que estar a favor de la vida vol dir “estar a favor que les parelles joves puguin tenir nens i uns treballs dignes”.

Habitatge i natalitat

L’arquebisbe d’Urgell també es va referir a la problemàtica de l’habitatge que es viu actualment al Principat, i va remarcar que cal augmentar l’índex de natalitat però donant unes bones condicions a les persones.

Durant el seu discurs en la visita pastoral al comú d’Ordino, Vives va manifestar que recolzarà i donarà suport al Govern, al Consell General i als comuns en el que ells vulguin i escullin democràticament, amb referència al centre de recerca immunològica que s’instal·larà a la parròquia promogut per la farmacèutica catalana Grifols i que ha aixecat posicions contràries en alguns sectors polítics de la parròquia i de la totalitat del país. “S’ha de mirar que tot això ens porti eficiència i ens col·loqui en el panorama mundial”, va indicar.

A més, el Copríncep també es va mostrar preocupat pel planeta i per la problemàtica del canvi climàtic. “Hem de passar d’una cultura del malbaratament a una altra cultura de l’ús adequat, del respecte per la natura, l’aigua o les fonts d’energia”, va assenyalar Vives. “El problema del canvi climàtic afecta tothom”, va manifestar l’arquebisbe d’Urgell, i va puntualitzar que cal una cultura més solidària i d’ajuda i de tenir cura dels altres, i els primers que ho han de fer són les empreses i els estats.

Visita pastoral a Ordino

El Copríncep episcopal va iniciar la visita pastoral a la parròquia d’Ordino l’1 de novembre i ahir al matí va fer una visita més protocol·lària amb la rebuda que va tenir per part de les autoritats del comú encapçalades pels cònsols, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, les conselleres generals de la parròquia, Berna Coma i Sandra Codina, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Mortés va recordar que la darrera visita pastoral va ser fa set anys i que durant les properes setmanes Vives també visitarà els nous edificis de l’Estudi i de la Casa de la Muntanya, així com passarà per la casa pairal i pels diferents centres escolars.

Sobre la visita, el Copríncep va exposar que té un doble vessant. “M’he d’interessar per veure com està la comunitat cristiana, però després també per la resta de la població i pels polítics”, va indicar. En el parlament, va voler fer esment a la llarga tradició que tenen aquestes visites pastorals, les quals serveixen per fer com una auditoria per veure com està la parròquia. Finalment, va voler destacar la gran tasca desenvolupada pels comuns durant la pandèmia per estar sempre al costat de la ciutadania.

Joan-Enric Vives, Copríncep episcopal

“Hem d’entendre tots que no hem de posar mai el Copríncep episcopal contra les cordes”

“El bisbe és un sacerdot de l’Església catòlica i el seu superior és el Sant Pare”

“No seria coherent preocupar-nos per l’extinció de les foques i no de la natalitat”

“El Copríncep episcopal té un compromís recolzat i demanat per la Santa Seu”

“Cal augmentar l’índex de natalitat però donant unes bones condicions a les persones”

Un moment de la visita pastoral de Vives a Ordino.

tracking