possible conflicte al planell de la tosa

Espot sosté que el parc solar s'haurà d'aturar si no hi ha un acord cartogràfic

El cap de Govern afirma que de constatar-se una divergència sobre els límits fronterers s’haurà de constituir una comissió paritària entre Andorra i Espanya

El parc fotovoltaic construït per EMAP al planell de la Tosa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Tranquil·litat i bons aliments.” Amb aquesta dita, el cap de Govern, Xavier Espot, va voler abaixar les pulsacions del possible conflicte cartogràfic al planell de la Tosa, on el parc fotovoltaic que ha instal·lat EMAP, la societat que gestiona l’estació d’esquí de Pal Arinsal, podria haver ocupat part de territori espanyol i més concretament una àrea protegida com el parc natural de l’Alt Pirineu.

En espera que els respectius estats recopilin informació suficient sobre el terreny que els permeti dirimir quin és amb exactitud el traçat limítrof entre ambdós països, Espot ja va advertir ahir que de confirmar-se l’existència d’una divergència cartogràfica el parc solar haurà d’aturar molt probablement la seva activitat. “Seria el més prudent i és una qüestió que hauríem de parlar amb Nord Andorrà i el comú de la Massana, però no estem ara en el punt de la política de fets consumats”, va manifestar.

De fet, de constatar un desacord sobre els límits de les fronteres –quelcom que de moment evidencien els mapes cartogràfics d’ambdós estats– Espot va advocar per la creació d’una comissió paritària per tractar d’arribar a una solució que faci preservar les relacions de bon veïnatge entre Andorra i Espa­nya. “Acord n’hi acabarà havent, només faltaria. Som dos països amics que governen amb sentit comú i estic convençut que s’arribarà a un acord”, va assenyalar Espot, tot i reconèixer que la creació d’aquesta comissió “no serà senzilla”.

En qualsevol cas, el líder de l’executiu va puntualitzar que actualment “estem en una fase molt inicial, gairebé embrionària, d’aquest suposat conflicte”, raó per la qual va declarar que “encara no sabem si hi ha divergència”. Precisament, va recordar que aquesta és una situació amb certa recurrència en l’entorn pirinenc, ja que Andorra va viure un conflicte similar amb França pels límits fronterers del llac de les Abelletes.

Avortada la inspecció ocular

D’altra banda, els agents rurals i el cos de banders van anul·lar ahir a primera hora del matí la inspecció ocular que tenien previst fer sobre el terreny “per motius logístics i operatius”, segons va transcendir. Sobre aquesta qüestió, Espot va traslladar el seu agraïment a la Generalitat de Catalunya i va mostrar-se críptic tot afirmant que “no era el millor moment per fer el reconeixement in situ”. “S’haurà de fer una visita in situ però serà més fructífera si prèviament disposem els uns i els altres de tota la documentació”, va apuntar, deixant entreveure que encara no s’ha produït l’intercanvi d’informació entre ambdós estats. Sigui com sigui, les fonts consultades van asseverar que més d’hora que tard la inspecció cartogràfica s’acabarà duent a terme.

tracking