fòrum mundial

Espot referma el lideratge de la Unesco en ciència, educació i cultura

El cap de Govern participa des de París en la cloenda del 75è aniversari de l’organisme

Xavier Espot amb la directora general de la Unesco.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va participar ahir a la tarda des de París en la cloenda del 75è aniversari de la Unesco “refermant el lideratge” de la institució en educació, ciència i cultura. “Els èxits col·lectius de l’organització són indiscutibles”, va declarar en roda de premsa, tot recordant que Andorra, juntament amb França i Espanya, ha presentat una candidatura transnacional que agrupa la catedral de la Seu d’Urgell, el castell de Foix, Casa de la Vall i set esglésies romàniques més del Principat.

En el discurs institucional per la commemoració de l’aniversari dels tres quarts de segle de la Unesco, Espot va refermar “el seu ple suport a l’organització, tot recordant els bons records de la ratificació de la Constitució de l’octubre del 1993”, i va afegir que “la nostra pertinença a aquest ens, només uns mesos després de la primera Constitució d’Andorra, va marcar l’inici del Principat com a Estat sobirà”.

D’altra banda, Espot va fer un repàs de la participació d’Andorrà a la quarta edició del Fòrum de la pau, organitzat pel president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron. El líder de l’executiu va destacar que enguany “ha estat una edició més participativa” gràcies a la presència de la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris. En aquest sentit, va incidir en la defensa dels valors del multilateralisme com a eina per superar el dèficit econòmic i sanitari de països en vies de desenvolupament.

Reunions bilaterals

Paral·lelament, el cap de Govern va aprofitar l’estada a París per reunir-se amb el president de Montenegro, Milo Dukanovic. “És un país d’una bellesa extraordinària i volen conèixer el nostre model d’èxit sobre el model turístic. I nosaltres també podem aprendre experiències del seu país”, va destacar Espot, que a més va afegir que el país balcànic està en procés de negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea. Una altra de les reunions mantingudes pel líder de l’executiu va ser amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin. “És bo que ens anem veient sovint per les relacions que tenim”, va comentar.

Igualment, Espot va mantenir trobades bilaterals amb els presidents d’Islàndia, Eslovènia, Guinea Bissau i la primera ministra de Bangladesh.

tracking