cop26 2021

Calvó ultima amb les empreses els projectes del mercat d'emissions

Andorra signa a Glasgow una declaració per protegir i escoltar les propostes dels joves

La ministra Sílvia Calvó amb l'homòleg portuguès, João Pedro Matos.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va mostrar ahir confiada que en el curt termini es podran concretar projectes de país engegats per empreses privades per compensar les emissions de carboni. Així ho va assegurar ahir des de Glasgow, on va participar com a part de la delegació andorrana en la 26a Conferència de les parts sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides (COP26). En aquest sentit, la ministra va apuntar que “el mercat nacional d’emissions de carboni ja està engegat i ara ens falta alimentar-lo de projectes”. La titular de Medi Ambient va avançar que el seu departament treballa amb les empreses del país, que es van mostrar interessades a engegar diversos projectes, sense concretar-ne cap, de moment. El mercat d’emissions de carboni es va aprovar el 28 de setembre i ha de permetre a les empreses compensar l’excés d’emissions de carboni amb projectes de mitigació destinats a l’eficiència energètica, la mobilitat urbana o l’economia circular, entre d’altres.

Pel que fa a l’agenda del dia a la COP26, la delegació andorrana va signar una declaració impulsada per l’Unicef en el marc paral·lel de la cimera sobre la infància, la joventut i l’acció climàtica. Així, Calvó va manifestar que “els joves i els infants tenen dret a gaudir d’un entorn climàtic sa i també que les seves propostes siguin escoltades”. Envers això, Calvó va indicar que el Principat va fomentar la participació del jovent en la redacció de la Llei d’impuls de la transició energètica i canvi climàtic (Litecc), així com participen en la comissió nacional de l’energia i del canvi climàtic i en l’elaboració de l’estratègia nacional.

D’altra banda, la delegació andorrana va participar en trobades bilaterals amb Mònaco, Costa Rica, Xile i Portugal, país amb el qual es va comprometre a actualitzar la contribució nacional contra el canvi climàtic.

ENTRE EL COMPROMÍS I EL FINANÇAMENT

La COP26, que acaba demà, destil·la cert optimisme a causa de l’esborrany de declaració acordat principalment per la Xina i els Estats Units, en què la primera es compromet a publicar l’any vinent un pla per reduir les emissions de gas metà. Així mateix, aquest esborrany albira un compromís per activar mecanismes de finançament per ajudar els països en vies de desenvolupament a adaptar-se al canvi climàtic.

tracking