La normalitat es recupera només amb certificat Covid

El certificat Covid és obligatori a les discoteques i opcional en restaurants, gimnasos o perruqueries, que si el demanen recuperaran el 100% d’aforament

Un certificat Covid digital.F. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El certificat Covid s’instal·la a la rutina a partir d’avui per seguir recuperant quotes de normalitat perdudes per la pandèmia, però només seguirà sent obligatori per accedir a una discoteca o a un pub amb pista de ball o si s’acudeix a esdeveniments amb un aforament superior a les mil persones, com poden ser un concert de l’Andorra Mountain Music o un partit del MoraBanc. Són les activitats considerades de més risc i inscrites al nivell vermell d’una categorització de tres opcions en què el vermell fa obligatori el certificat, el taronja el fa optatiu i per al verd no és necessari. Bars i restaurants, gimnasos o perruqueries són establiments del nivell taronja que podran decidir si demanen o no el document. La contrapartida? Recuperar la normalitat prepandèmia, amb l’aforament complet i amb clients que podran prescindir de la mascareta. Per als treballadors (sigui nivell vermell o taronja) sí que seguirà sent obligatòria la protecció facial en entendre que estan més hores exposats i es multipliquen les possibilitats de contagiar-se. Els negocis que optin per no demanar l’acreditació als clients mantindran les restriccions actuals.

Les novetats entren en vigor avui, després que el consell de ministres les validés ahir i es publiquessin en un BOPA extraordinari. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar els detalls en una compareixença en què va insistir que l’arma eficaç de gestió contra el virus és la vacunació. Per als ciutadans que no tinguin la doble pauta de vaccinació, el certificat Covid serà o bé un certificat de recuperació si és que han passat la malaltia fa menys de sis mesos o bé una prova diagnòstica negativa (la d’antígens serà vàlida si s’ha fet 12 hores abans i la PCR o TMA si té un màxim de 72 hores).

CORRESPONSABILITAT

Tots els establiments que demanin el certificat ho hauran de deixar clar a l’entrada amb un rètol informatiu que ja ha elaborat el Govern perquè els negocis se’l descarreguin. Sempre quedaran exempts els menors de 16 anys, que sí que hauran de dur mascareta si en tenen més de vuit. L’executiu apel·la a la corresponsabilitat perquè el mecanisme funcioni i davant d’intents de frau amb els documents el ministre de Salut va ser molt clar: “Falsificar un document o usurpar la identitat d’un altre són delictes tipificats al Codi penal.” Sigui com sigui, Joan Martínez Benazet va defensar que la immensa majoria de la ciutadania és responsable. L’executiu, però, no descarta campanyes d’inspecció sobre aquesta qüestió. Els establiments es poden descarregar el lector de codis QR al web www.validaqr.ad, que permet validar també els certificats de la UE i els de tots aquells països que tenen un acord amb Brussel·les relatiu a aquesta certificació. Després d’escoltar les demandes del sector, l’executiu també permet que els restaurants puguin exigir-lo el cap de setmana però no durant els dies laborables.

Els locals d’oci nocturn han estat pioners a incorporar el certificat Covid obligatori durant un estudi observacional que els va permetre reobrir a l’octubre i que ha servit per constatar que l’activitat no ha estat focus de contagi. No obstant això, les discoteques no podran recuperar el cent per cent d’aforament i estaran limitades al 80% (fins ara ho havien estat al 70%). El motiu, segons va indicar el titular de Salut, és que s’ha verificat que la ventilació no és suficientment segura per permetre locals plens. En contrapartida, el que sí que poden recuperar és l’horari prepandèmia i, per tant, obrir fins a les cinc de la matinada.

Nivell verd

Les estacions d’esquí es mantindran en una situació particular ja que queden exemptes del certificat Covid per l’activitat a l’aire lliure però el podran demanar per a l’àrea de restauració amb la mateixa contrapartida de la resta del sector, tenir l’aforament complet. Ara per ara les estacions no han pres cap decisió al respecte. El comerç també queda al marge del passaport sanitari.

NIVELL VERMELL

Control d’accés obligatori

Establiments amb activitat de discoteca, sala de ball, pubs o similars on es realitza l’activitat de ball i esdeveniments de més de 1.000 persones.

NIVELL TARONJA

Control d’accés opcional per recuperar l’aforament i evitar la mascareta.

Esdeveniments culturals i esportius en espais interiors de menys de 1.000 persones, establiments de restauració i bars, pubs o similars on no es realitza l’activitat de ball, activitats termals i balnearis, Instal·lacions culturals i esportives, sales de jocs recreatius i/o atzar i perruqueries i centres d’estètica.

NIVELL VERD

No és necessari en cap cas el control d’accés.

Tota la resta de sectors i activitats.

tracking