x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Un altre incident afecte el servei

Nou expedient al transport escolar per deixar a terra un nen de set anys

La companyia responsable de la ruta i l’empresa d’acompanyants hauran de respondre pels fets, que van succeir a l’escola francesa d’Escaldes
El bus va recollir alumnes de l'escola francesa d'Escaldes.

El bus va recollir alumnes de l'escola francesa d'Escaldes.

El bus va recollir alumnes de l'escola francesa d'Escaldes.

Fernando Galindo
Actualitzada 10/11/2021 a les 11:00
Un altre incident al transport escolar –divendres 29 d’octubre, just abans de l’arrencada de les vacances de Tots Sants– ha comportat l’obertura d’un expedient a la companyia que explota la ruta afectada i a l’empresa que té en nòmina el personal que fa l’acompanyament als alumnes. Un nou incident que, de fet, va succeir la mateixa setmana que una nena de tres anys fos oblidada durant hores en un dels vehicles del servei. Aquest cop les conseqüències del succés van ser de menor gravetat perquè el menor afectat (de set anys) va ser atès de seguida per adults que hi havia a l’entorn del centre educatiu en veure que el bus que l’havia de dur havia marxat sense ell.

Els fets van succeir a l’escola francesa d’Escaldes. El menor estava puntualment al vehicle però pujava sense mascareta i l’acompanyant li va demanar que anés a buscar-ne una al local de l’AMPA de l’escola. Segons la informació que ha recopilat el ministeri d’Educació, sembla que el nen no ho va entendre i va tornar fins a la classe a cercar la protecció facial, amb la qual cosa quan se’l va anar a buscar no se’l va trobar. I per una raó que fons ministerials van qualificar d’inexplicable l’autobús va acabar marxant sense el petit. Adults que van ser testimonis que el nen havia quedat a terra van avisar el ministeri d’Educació, que es va comunicar amb els pares per alertar-los del que havia passat. La conseqüència del succés ha estat l’obertura d’expedients a la companyia de bus i l’empresa d’acompanyants i que previsiblement derivaran en sancions. Tant el xofer com la persona que s’encarregava de l’acompanyament han estat reubicats de ruta però les fonts ministerials consultades van indicar que les conseqüències laborals que puguin comportar els fets als treballadors són una qüestió que està en mans de les empreses que els tenen contractats.

“UN ERROR HUMÀ”
Les fonts ministerials van defensar el bon funcionament d’un servei que transporta molts nens a diari sense que passi res remarcable i també que no havien tingut queixes del servei d’acompanyament que tutela els menors. “Al contrari, són molt professionals”, van remarcar. Però “de vegades hi ha errors humans”, van indicar, tot destacant que “sortosament la part bona és que no hi ha hagut cap conseqüència per a cap alumne”. Sigui com sigui, van assenyalar que partint del que fixen els plecs de bases de les concessions sobre les obligacions dels adjudicataris i les conseqüències d’eventuals incompliments es dirimirà la penalització econòmica a les empreses responsables dels dos serveis, el del transport i el de l’acompanyament. La responsabilitat que hagin d’assumir els treballadors implicats és una qüestió que han de tractar les empreses, van insistir.


Com ja es va manifestar quan es va produir el descuit que va provocar que una alumna de maternal passes sis hores a l’autobús escolar perquè no es va comprovar que tots els nens haguessin baixat, el ministeri defensa que els protocols són correctes però que finalment els han d’aplicar persones i que com succeeix en d’altres àmbits de la vida el que està sobre el paper pot no acabar complint-se, provocant “que en poc temps hagi passat el que no ha de passar” i en dos episodis pràcticament seguits.


Sí que es farà una revisió de les directrius que regulen el funcionament del servei per si cal introduir alguna millora i està prevista una trobada amb les compa­nyies i l’empresa dels serveis d’acompanyament. El succés de la menor de maternal de l’escola francesa de la capital va provocar que es recordés a les companyies de bus l’obligació que els xofers comprovin que el bus ha quedat buit després de la finalització de la ruta. En aquest cas, la conseqüència ha estat que els vehicles hauran de dur alguna mascareta extra per evitar que s’hi pugui reproduir una situació similar a la viscuda el 29 d’octubre.


ELS FETS


-L’oblit de la mascareta

El menor va pujar al vehicle sense mascareta i l’acompanyant li va demanar que anés a buscar-ne una al local de l’AMPA. Però el nen va tornar a l’escola.

-Marxen sense ell
Van anar a buscar el menor en veure que no tornava a l’autobús però en no localitzar-lo van acabar marxant deixant-lo a la parada escolar.

-Adults s’activen
El nen de seguida va ser atès quan adults que hi havia a l’entorn del centre es van adonar dels fets i van alertar Educació, que va avisar els pares.

-Reubicats
Tant el xofer com l’acompanyant han estat traslladats de ruta com a primera mesura arran del succés. A banda, s’ha obert un expedient a les empreses.
Etiquetes
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts