Temporada d'esquí

Neguit dels temporers pels salaris baixos i les dificultats de trobar pis

La barrera de l’allotjament provoca que molts treballadors forans es vegin obligats a compartir pis

Servei ocupacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estat d’ànim que es respira entre molts temporers que es troben arribant en aquests moments al Principat és de neguit i incertesa. Dos adjectius que atribueixen sobretot a dos àmbits de la vida diària que els preocupa substancialment: el sou i l’allotjament. Així ho van expressar ahir molts des de l’entrada de les oficines del servei d’Immigració, on s’anaven apropant amb comptagotes per entregar els diferents documents que els reclamen des de l’administració per formalitzar el certificat de residència i treball.

“He estat fent càlculs i el 60% del sou que rebem el destinem a l’allotjament, el transport, el telèfon i el menjar”, va explicar Roman Soria, de nacionalitat argentina. De fet, Soria fa quatre anys que treballa durant la temporada d’hivern com a recepcionista a l’hotel Alfa d’Encamp. Coneixedor del seu país i de la situació dels temporers, va denunciar la situació que, segons ell, s’està produint. “Vindran molts joves de l’Argentina i el Govern els està posant massa traves per treballar aquí. El que guanyen és molt baix comparat amb el que han de rendir”, va recriminar. “Andorra necessita el treballador argentí, perquè és l’únic que pot venir”, va dir, a més d’explicar que els espanyols i els francesos opten per treballar a les estacions d’esquí dels seus propis països i les persones de més poder adquisitiu escullen destinacions com Suïssa o l’Amèrica del Nord. “És gairebé l’única nacionalitat que pot venir aquí i no se’ns valora com és degut. I la prova definitiva és el sou”, va afirmar.

En aquest sentit, dos joves argentins van explicar la seva experiència. El primer, de 29 anys, va relatar que havia arribat feia deu dies i que el setè havia trobat feina. I tot i que es va desplaçar a Andorra per la mala situació econòmica de l’Argentina, el sou que ara li ofereixen no li deixa altra opció que compartir pis. “Treballaré a la cuina d’un hotel del Tarter. Durant els primers dies em va acollir una amiga però trobar allotjament és complicat”, va reconèixer. “És molt difícil, ja ens van avisar. Haurem de compartir amb compatriotes perquè no ens ho podem permetre”, va explicar per altra banda la Daniela, que també ha viatjat des de l’Argentina amb el seu marit i ara es troba pendent de presentar-se a una entrevista de feina per treballar al servei d’habitacions d’un hotel. “Vam estar a punt de venir l’any passat però no ho vam fer per la pandèmia”, va informar.

La preocupació al voltant d’aquesta temporada d’hivern, però, no afecta només els temporers argentins. Mariana Rodríguez i Paolo Espinela, tots dos de Veneçuela, van explicar que en aquests moments es troben buscant allotjament. “Tinc una germana aquí i li vaig demanar opinió. Tant pot ser una temporada bona com dolenta. Dependrà de la pandèmia”, va comentar Espinela. Per altra banda, Diego Quito, va manifestar que havia vingut des del Perú per treballar en un restaurant on ja l’havien contractat abans de la pandèmia. “Vinc amb por. Hi ha països com ara Alemanya on tornen a pujar els contagis. Espero que no ens quedem nosaltres també sense temporada”, va expressar. A diferència d’ells, tres temporeres d’Espanya, Estefania, Lia i Raquel, van explicar que pel fet de treballar en hotels la mateixa empresa ja els havia cobert la qüestió de l’allotjament.

ELS TEMPORERS OPINEN

Estefania González

TARRAGONA

S’ha desplaçat aquest hivern a Andorra per treballar a l’hotel Roc Blanc. La mateixa empresa li facilitarà l’allotjament.

Lia Saavedra

TARRAGONA

Va demanar un trasllat des de l’hotel on es trobava treballant a Montbrió, que l’hi va concedir a partir d’una promoció interna.

Roman Soria

ARGENTINA

És la quarta temporada que treballa a l’hotel Alfa d’Encamp. Considera que els temporers estan cobrant un sou massa baix.

Diego Quito

PERÚ

És la segona temporada que treballarà al país. L’ha contractat un restaurant on ja va treballar abans de l’esclat de la pandèmia.

Mariana Rodríguez

VENEÇUELA

Treballarà a una cafeteria d’Ordino. Actualment s’està allotjant a casa d’uns familiars i assegura que té problemes per trobar pis.

Paolo Espinela

VENEÇUELA

Treballarà en una empresa de menjar d’Escaldes. Li preocupa que la pandèmia empitjori i afecti aquesta temporada d’hivern.

Estefania González. Tarragona

Lia Saavedra. Tarragona

Roman Soria. Argentina

Diego Quito. Perú

Mariana Rodríguez. Veneçuela

Paolo Espinela. Veneçuela

tracking