Diari TV

Bartumeu veu “espectacle” més que política al Consell

Bartumeu critica que el principal interès de molts és el sou i que s’han de fer els deures

L'excap de Govern Jaume Bartumeu a l'entrevista a Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excap de Govern i líder de la formació política Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, es va mostrar crític amb l’escenari actual al Consell General, que considera que “s’acosta més a l’espectacle que a la política”, i creu que “s’hauria d’aparcar tanta picabaralla”. Així ho va declarar ahir en una entrevista a Diari TV, on també va exposar que des del seu punt de vista l’experiència ha quedat en un segon pla i que ara hi ha “massa aficionats i es troba a faltar més ofici”. En aquest sentit, Bartumeu va criticar que actualment “n’hi ha que estan més interessats en la retribució” que a fer la feina, i va recordar que al “Consell s’hi ha d’anar amb els deures fets. S’ha de saber de què es parla i poder debatre esmenes”. Així mateix, i sense voler assenyalar ningú, l’excap de Govern va apuntar que ara mateix “de picar pedra n’hi ha molt pocs, tant al Consell com a Govern”.

La crítica al Consell es va estendre també a l’afer del plagi del discurs per part del president del PS, Pere López, que Bartumeu va titllar de “lamentable”. Si bé va entendre que es tracta d’un “error” i va admetre que ell n’ha “comès molts en la meva vida política”, va recordar que “el que jo no he fet mai és no escriure’m jo els meus discursos”.

CENTREESQUERRA

Quant a les perspectives de futur dels partits propers a l’ideari d’esquerres i a possibles pactes de la seva formació, el líder progressista es va mostrar favorable a engegar un “projecte transversal des del centreesquerra”. Va manifestar-se predisposat a parlar amb tothom perquè “no defensem una candidatura d’esquerra tancada ni la confrontació entre l’esquerra i la dreta”. Va assegurar que seria capaç d’entendre’s amb “tot el ventall polític andorrà si és per defensar l’interès nacional”, deixant de banda, això sí, l’extrema dreta, ja que considera que és “contrari als meus principis i estat d’ànim perdre el temps parlant amb persones obcecades en teories extremes”.

Sobre les perspectives que Rosa Gili, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, pugui tenir d’arribar a cap de Govern, Bartumeu es va mostrar escèptic perquè, al seu parer, per això es necessita voluntat, picar pedra, un bon equip i presència a les parròquies, i creu que Gili no compleix aquests dos últims requisits.

PRESSUPOST I EUROPA

En referència amb el pressupost, Bartumeu el va criticar per “prometre molt i fer poc”, assenyalant la seva ineficàcia basada en la manca d’inversió. “Que només el 7,6 per cent de la despesa sigui inversió em sembla una barbaritat”, va asseverar, i va seguir apuntant que així “Andorra no se’n sortirà”. Va manifestar la necessitat que l’actual Govern de coalició es posi d’acord amb tots els grups parlamentaris per elaborar un “pressupost d’emergència nacional”. Encara sobre l’executiu, Bartumeu es va mostrar sorprès de l’actual Govern de coalició després que els liberals “tiressin els plats pel cap” a Espot durant la campanya electoral. “Semblava més un partit austríac que un partit liberal en la línia europea”, va dir.

Finalment, sobre l’acord d’associació que Andorra negocia amb la Unió Europea, el líder progressista va recordar que va encaminat a la llibertat d’establiment i de prestació de serveis que regeixen el mercat interior europeu. Bartumeu va criticar la manca de transparència acusant el Govern de no explicar “la veritat”. Va destacar que si el Principat vol entrar al mercat interior europeu, els ciutadans han de ser conscients que això tindrà avantatges, però també suposarà un augment de la competència. En aquest sentit, va declarar que no es pot enganyar els col·legis professionals ni els empresaris, perquè en el moment que s’apliqui els empresaris europeus que vulguin podran instal·lar-se al país.

L’excap de Govern va recordar que ell sempre ha defensat l’acord d’associació i va apuntar que “quan arribi el referèndum, voldria poder votar l’acord, però si no millora no el podrem arribar a votar”.

SDP TREBALLA PER TORNAR AL CONSELL GENERAL

El líder de Progressistes-SDP va assegurar que la formació farà “el que calgui per tornar al Consell General”. Bartumeu va destacar que, malgrat no haver aconseguit representació en aquest òrgan a l’última convocatòria, el partit no ha “renunciat a la presència política continuada” i que ha seguit presentant propostes i manifestant la seva opinió. En aquest sentit, el líder progressista va detallar que, ara per ara, el partit treballa per preparar propostes de futur, donar suport a les conselleres que representen el partit als comuns d’Ordino i Andorra la Vella així com en la posició que la formació política ha d’adoptar en la “negociació obscura de l’acord d'associació”.

tracking