Contingut del pacte de socis

Grifols donarà prioritat als pacients d'Andorra

L’acord entre Govern i la farmacèutica deixa per escrit que els pacients del Principat tindran preferència en les teràpies investigades

Simulació del laboratori que construirà Grifols a Ordino.GRIFOLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte de socis signat entre el Govern, a través de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), i la farmacèutica Grifols deixa clar per escrit que els pacients d’Andorra tindran prioritat en les teràpies i productes derivats de la investigació que la companyia internacional faci al Principat. En concret en el contracte, al qual ha tingut accés el Diari, s’indica que “amb la finalitat de servir primer i de forma prioritària les teràpies i productes derivats del projecte als pacients del país d’Andorra, es concedeixen a ADI certs drets preferencials substancials per a la comercialització de qualsevol propietat intel·lectual i dels productes derivats del projecte”.

El document també marca que en el cas que en algun moment el Govern vulgui adquirir regularment productes o dispositius, en especial productes derivats del plasma, comercialitzats per Grifols a través de qualsevol de les seves filials, el Govern haurà permetre a Grifols un tracte preferencial que li permeti “proporcionar, promoure, comercialitzar o subministrar aquestes productes al Govern amb prioritat a qualsevol tercer”. La clàusula tindrà lloc “sempre i quan Grifols hagi ofert uns termes econòmics i legals substancialment iguals al d’un tercer, i sempre i quan aquest tractament preferencial estigui permès de conformitat amb la llei aplicable”.

Per la seva banda, el Govern es compromet a fer “tot el que estigui a la seva disposició” per “facilitar la concessió de totes les llicències i permisos necessaris per a la construcció del centre” i a “facilitar qualsevol procés administratiu i legal que sigui necessari perquè qualsevol investigador o empleat que la societat hagi de contractar [...] i que no tingui la nacionalitat andorrana pugui obtenir els permisos de treball corresponents”.

FINANÇAMENT

El contracte, que s’exposa íntegrament en català i en anglès, inclou el compromís de Grifols a “proporcionar en cada moment” a la societat constituïda el “finançament que sigui necessari per a la finalització i execució del projecte, sigui a través d’un augment de capital o d’un préstec o, en cas contrari, a través de finançament de tercers”. L’acord marca que la societat ha de rebre el finançament com a molt dos mesos després d’haver fet la sol·licitud. Aquest compromís s’afegeix al ja conegut per part de Grifols d’invertir 25 milions per la construcció del laboratori i injectar set milions anuals per al desenvolupament de les investigacions. Per la seva part, ADI farà una aportació anual de 200.000 euros.

A banda, el Govern cedeix el terreny per a la construcció de l’edifici i es compromet a fer totes les actuacions necessàries per proporcionar accés directe al laboratori des de la carretera principal, així com tots els subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i electricitat i mantenir el camí ral en les condicions adequades i legals que correspongui.

Pel que fa a les accions, i a menys que les parts acordin el contrari, els socis no podran vendre, pignorar, gravar, disposar, transmetre o atorgar cap opció de compra ni formalitzar cap transacció similar de les seves participacions durant els set anys següents a la data de tancament del contracte. A més, qui vulgui transmetre les participacions les haurà d’oferir primer als socis que a un tercer.

D’altra banda, el pacte de socis estipula el compromís de les dues parts per resoldre els possibles conflictes envers el contracte dins de la jurisdicció andorrana.

PACTE DE SOCIS

1. Preferència per als pacients del Principat

El pacte de socis deixa per escrit que els pacients d’Andorra tindran prioritat en els tractaments i els productes investigats pel laboratori.

2. El Govern facilitarà els contractes

El Govern es compromet a facilitar la concessió de les llicències per construir l’edifici, així com la contractació de professionals no andorrans.

3. Grifols finançarà les investigacions

La farmacèutica es compromet a proporcionar en cada moment el finançament necessari per tirar endavant les investigacions.

4. Conflictes dins la jurisdicció del país

El contracte estipula el compromís de les dues parts per resoldre els possibles conflictes envers el pacte de socis dins de la jurisdicció andorrana.

tracking