Un joier veneçolà hauria ajudat a blanquejar 4,7 milions d'euros

La Batllia investiga els diners que va rebre presuptament per la compra de rellotges

Oficines de BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un joier veneçolà hauria ajudat presumptament a blanquejar 4,7 milions d’euros a la trama de dirigents i empresaris propers a l’expresident veneçolà Hugo Chávez investigada per perpetuar el saqueig de la companyia estatal Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) i que ingressava els diners al compte andorrà de BPA, segons informen diversos mitjans. Es tracta de Habib Ariel Coriat Harrar, un dels propietaris de la joieria, que està sent investigat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals per la batlle andorrana Stéphanie Garcia després que la Uifand descobrís el flux de diners que entrava al compte andorrà i que figuraven a nom d’una societat radicada al paradís fiscal de les illes Verges britàniques.

L’acusat va cobrar el 2011 aquests diners per la venda de 250 rellotges de la marca Rolex, Cartier, Chopard i Breguet de tres dels actors principals del presumpte espoli de PDVSA al seu compte bancari andorrà. Aquests van ser Nervis Villalobos, exjerarca chavista i exviceministre d’Energia i Petroli de Veneçuela; l’empresari veneçolà Diego Salazar, exministre de Petroli i expresident de PDVSA i Javier Alvarado, exviceministre d’Energia i Petroli i director entre 2007 i 2010 de la Corporació Elèctrica Nacional, segons un informe de la Uifand al qual ha tingut accés el mitjà espanyol El País.

Coriat va rebre 18 abonaments mitjançant traspassos interns per no deixar rastre, que assolien aquesta quantitat total al compte que tenia a Banca Privada d’Andorra i, segons la Uifand, va rebre diners dels seus clients en un dipòsit obert a nom de la seva societat instrumental Golson Ltd, radicada a les illes Verges britàniques. El joier va declarar que el seu negoci facturava set milions i que rebia diners de clients de la BPA. Tot i que la societat Golsonn Ltd va emetre factures pels pagaments de Rolex i Cartier, la Uifand creu que aquestes vendes milionàries van servir per blanquejar diners de les arques chavistes. També destaquen que les factures no especifiquen les referències dels rellotges ni els seus certificats d’autenticitat.

tracking