Reportatge

Allunyar l'home del risc

Dos residents al país han ideat un dispositiu que permet moure les mànegues hidràuliques dels bombers amb més facilitat i augmentar la seguretat

Els creadors presentant el dispositiu en una fira.Solid Robotics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sota el lema Allunyar l’home del risc, en Pierre-Antoine i en Mikel Manterola, dos residents al país, han donat a llum l’empresa Solid Robotics. El seu objectiu és desenvolupar dispositius que augmentin la protecció dels bombers i altres professionals de la seguretat civil, així com facilitar-los la feina a través de la tecnologia.

El seu primer invent s’anomena Hose-Pull i tracta d’un dispositiu que ajuda els bombers a manipular les mànegues hidràuliques que utilitzen per apagar el foc, alhora que les protegeix de les friccions amb el terra. El giny, que es munta i desmunta en menys de cinc segons i pesa uns 3,5 quilos, està format per dues rodes omnidireccionals que permeten moure la mànega en qualsevol direcció i per qualsevol terreny. A més, l’invent també facilita mobilitzar la mànega amb un 40 per cent menys d’esforç, la qual cosa permet, segons els seus creadors, “moure-la amb menys bombers, de tal manera que es guanya efectius que poden operar en un altre punt”.

Aquest artefacte també augmenta la seguretat dels treballadors. “Serveix per protegir els ràcords, que connecten les mànegues, que són un dels punts més crítics, perquè si exploten poden provocar accidents greus.”

El projecte neix de “l’escolta activa”, tal com declaren els ideadors. Expliquen que un treballador de l’escola de nacional de bombers de França va detectar la necessitat d’inventar un sistema per moure les mànegues, que són molt pesades. “Vam imaginar com hauria de ser i amb petits mitjans econòmics i de temps vam anar imaginant diferents prototips. En vam fer un vintena i el 99 per cent no funcionaven.” Però després de quatre anys de prova-error han aconseguit un dispositiu funcional.

Aquest artefacte, segons els creadors, no només és útil per als bombers. De fet, en Pierre i en Mikel detallen que també treballen en un projecte comú amb el sistema ferroviari francès per millorar la seguretat als túnels, així com amb aeroports o el sector nuclear, entre d’altres. “No deixem passar cap oportunitat”, apunten. De fet, el primer dispositiu que van desenvolupar amb materials nobles el van vendre a la direcció general de gestió de crisis francesa. “Tenien un problema, perquè les mànegues que alimenten els avions que utilitzen per apagar focs no poden tocar el terra”. Actualment, també treballen amb els ports d’Amsterdam i Rotterdam i realitzen proves amb els bombers de Catalunya.

Aquest és el primer dispositiu que han comercialitzat, però en Mikel i en Pierre asseguren que treballen en altres projectes.

tracking