La pandèmia ha fet créixer la demanda

Govern valora ampliar amb privats l'atenció a domicili

Pallarés afirma que la necessitat del servei seguirà creixent i que ja s’han iniciat converses amb empreses que fan aquestes tasques

El SAD atén unes 180 persones al mes.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que necessiten algun tipus de cura tendeixen, cada cop més, a demanar ser ateses a casa. Una opció que sovint permet millorar la qualitat de vida tant de l’atès com de la seva família, perquè no han d’abandonar el seu entorn en situacions de major vulnerabilitat. Davant la creixent demanda d’aquest servei al país, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va anunciar ahir que el departament ja està establint converses amb les entitats privades per “iniciar un treball de servei concertat” amb la finalitat d’ampliar la prestació.

Actualment, el servei d’atenció domiciliària (SAD) està format per 30 treballadors en actiu que atenen unes 180 persones al mes. Segons la ministra, l’increment dels ciutadans que demanen acollir-se a aquesta opció es deu, en part, a la Covid. “La pandèmia ha donat a conèixer el servei. A més, ara hi ha més entitats privades que treballen en aquest camp” i, per aquest motiu, estudia treballar amb associacions de l’àmbit privat per donar un servei concertat. Tanmateix, assegura que des del seu punt de vista “la plantilla en el servei mai serà suficient perquè la demografia ens porta a un creixement de l’atenció domiciliària de cara al futur”.

En aquest sentit, Pallarés va concretar que des del ministeri “es vol potenciar cada cop més l’autonomia personal i restar a casa d’un mateix per davant d’altres serveis fora de la llar”.

La ministra va aprofitar el Dia internacional del cuidador, que se celebrava ahir, per recordar la importància de “cuidar els cuidadors”. Així, va explicar que els propers dies se’ls oferirà una formació centrada en l’atenció a malalts d’Alzheimer, així com en el maltractament de persones grans. Igualment, Pallarés va apuntar que “ara és el moment de donar més suport emocional i psicològic als nostres treballadors socials i cuidadors”.

El SAD atén, principalment, persones en situació de fragilitat, persones que requereixen atenció a causa d’algun traumatisme o persones amb demència, i les ajuda a mantenir la higiene personal i a moure’s, entre d’altres.

GUANYAR AGILITAT A L'ADMINISTRACIÓ

Judith Pallarés va anunciar que el ministeri que dirigeix tindrà implementada la història social abans que acabi l’any. Es tracta, d’una “eina interna que facilitarà la informació entre les treballadores socials i l’administració”. En aquesta línia, Pallarés va assegurar que Afers Socials treballa en la digitalització per tal d’agilitar i simplificar els processos de gestió dels tràmits.

tracking