Els comuns podran compensar els camps de neu per les pèrdues de la Covid

Les estacions podran demanar ampliar la concessió deu anys

L'estació d'esquí de Pas de la Casa amb els remuntadors tancats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les estacions d’esquí podran demanar una ampliació de deu anys de les concessions dels terrenys. Així s’estableix en una disposició addicional del projecte de pressupost per tal de compensar les pèrdues generades per la pandèmia. La mesura va ser demanada per les estacions d’esquí la temporada d’hivern passada i per demanar-la hauran d’acreditar degudament les pèrdues econòmiques que han tingut a conseqüència de les normatives aplicades pel Govern per frenar els contagis durant la pandèmia. El projecte de llei marca que hauran de ser les empreses concessionàries les que facin la petició als comuns i les corporacions locals tindran l’última paraula per decidir si s’atorga l’ampliació i per quants anys es fa. Els criteris utilitzats pels comuns per prendre la decisió i determinar la durada de l’ampliació s’haurà de fer pública a través del BOPA, tal com marca el projecte de llei.

Les estacions van xifrar en 40 milions –10 milions de Pal Arinsal i 30 de Grandvalira– les pèrdues generades la temporada d’hivern passada. En aquest context, Ski Andorra va reclamar a l’executiu que s’apliqués un paquet de mesures similar al que s’estava fent a França. Entre aquestes mesures hi figurava la possibilitat d’ampliar les concessions. La decisió va ser consensuada entre el Govern i els comuns i s’ha introduït a la llei que ja s’ha tramitat al Consell i que està pendent dels canvis que puguin acordar-se en el treball parlamentari. En tot cas, la situació és diferent per a Saetde que per a EMAP i Ensisa, ja que en el cas de la primera la mesura coincideix amb el moment en què la corporació encampadana ja està treballant per treure a concurs l’ampliació de l’adjudicació.

Altres concessions

La mesura s’ha incorporat al projecte de llei del pressupost a petició de les estacions d’esquí, segons diverses fonts consultades. I és precisament pensant en les pistes que el text indica que l’ampliació de la durada de la concessió podrà ser fins a un màxim d’un 20% respecte al període pactat inicialment per restablir l’equilibri econòmic. A la pràctica això vol dir una ampliació d’uns deu anys, un període que s’ha calculat així a petició de les empreses explotadores perquè puguin tenir marge suficient per amortitzar les inversions.

Tot i estar pensat principalment per a les estacions d’esquí, però, el text legislatiu no especifica que només s’hi puguin adherir les pistes. De fet, deixa la porta oberta que altres concessions administratives, tant del Govern com dels comuns, es puguin acollir a la mesura excepcional. Sempre, però, que acreditin degudament les pèrdues provocades arran de la pandèmia per “la impossibilitat o la dificultat de realitzar la prestació contractual formalitzada en virtut de la concessió, amb la consegüent pèrdua d’ingressos i/o l’increment de despeses respecte al previst”. El text també especifica que l’ampliació es farà quan aquesta impossibilitat o dificultat hagi tingut lloc a causa de les mesures adoptades pels poders públics per combatre la pandèmia. “El contractista ha d’objectivar i en el seu cas acreditar l’impacte provocat per la pandèmia SARS-CoV-2 així com la situació econòmica en què es troba la concessió”, segons s’indica en el projecte de llei.

La disposició addicional podria afectar, per tant, altres concessions com ara la del túnel d’Envalira en el cas de Govern o dels pàrquings en el cas del comú de la Massana. Sempre haurien de ser les concessionàries les que ho sol·licitessin.

MESURES

1. Les estacions van demanar l’ampliació

Les estacions van demanar al Govern possibilitar l’ampliació la temporada d’hivern passada, després de veure’s greument afectades per la Covid.

2. Els comuns tindran l’última paraula

La petició d’ampliació l’haurà de fer la concessionària i els comuns tindran l’última paraula per decidir si es concedeix i per quant de temps.

3. Porta oberta a altres concessions

La mesura s’ha inclòs a petició de les estacions d’esquí però el text deixa la porta oberta que també puguin sol·licitar l’ampliació altres concessionàries.

4. Caldrà acreditar les pèrdues

Les empreses explotadores de béns comunals o nacionals hauran d’acreditar haver estat afectades per les mesures Covid decretades pel Govern.

tracking