Justícia

Estrasburg tomba l'acció de Moreno contra la selecció de magistrats

El Tribunal Europeu no veu cap irregularitat en la concessió de les dues places

La batlle Maria Àngels Moreno.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia europea tampoc no veu irregularitats en el resultat dels concursos per ocupar funcions de magistrat al Tribunal de Corts i el Tribunal Superior als quals va concórrer la batlle Maria Àngels Moreno l’any 2019 sense aconseguir la plaça. Moreno va dur fins al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg la que considerava una decisió arbitrària però els magistrats de la cort s’han pronunciat avalant la valoració de la justícia ordinària del país, no admetent a tràmit la demanda i considerant-la “manifestament mal fonamentada”.

Moreno al·legava que els criteris de selecció no s’havien considerat degudament, denunciant, per exemple, que a l’entrevista personal els membres del Consell Superior de la Justícia (CSJ) no li van fer cap pregunta jurídica quan en principi havia de servir per valorar la seva trajectòria professional i els seus coneixements, i que això demostrava que la decisió de no seleccionar-la ja s’havia pres. En segon terme, la batlle al·legava que el procediment de nomenament dels magistrats del Tribunal Superior per part del Consell Superior (el previ al 2014, quan es va modificar) eren contraris als requisits d’independència i imparcialitat. I també carregava contra la constitució del mateix CSJ, contrari als estàndards del GRECO, amb una majoria de membres amb trajectòria política, no jurídica, i que hi treballen a temps parcial.

Sobre la qüestió dels resultats del procés de selecció, els magistrats d’Estrasburg consideren que les conclusions al respecte dels tribunals nacionals “no semblen arbitràries ni manifestament irraonables”. La justícia andorrana recordava a la recurrent que si no estava d’acord amb els procediment tenia l’opció d’impugnar-lo perquè el coneixia amb anterioritat però que, en canvi, va acceptar totes les condicions incloses les de l’entrevista, que després sí que va denunciar en els recursos interposats.

Quant a la presumpta imparcialitat dels jutges, el Tribunal Europeu sosté que la demandant no ofereix “cap explicació raonable” per fonamentar que els magistrats del Tribunal Superior intentessin complaure el CSJ, i sobre l’organisme de govern de la justícia remarca que el fet que siguin membres a temps parcial “no permet concloure que les seves decisions estiguin automàticament desproveïdes de garanties democràtiques”.

LA RESOLUCIÓ

-Inadmissió

Els magistrats del Tribunal Europeu de Drets Humans no admeten la demanda i la consideren “manifestament mal fonamentada”.

-Aval a les decisions

La resolució avala les decisions preses per la justícia interna al respecte perquè considera que en cap cas són arbitràries.

tracking