blanqueig de capitals

Rebaixen una multa de 3 milions d'euros a 120.000 per evitar “la mort social”

El Superior estima que una testaferro dels narcos de 71 anys cobra “una petita pensió”

Exterior de la Seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha decidit estimar parcialment el recurs d’una persona de 71 anys condemnada per blanqueig de capitals i rebaixar la multa imposada de 3 milions a 120.000 euros. El Superior, en aquest cas, ha ratificat la sentència del Tribunal de Corts i assegura, en contra del que pretenia la defensa amb el seu recurs, que els fets són constitutius d’un delicte major de blanqueig de capitals qualificat i que no han prescrit, tot i que es van cometre entre 1999 i 2006.

No obstant això, considera que cal tenir en compte “l’edat actual de la recurrent (71 anys) i que està jubilada, així com la seva total inserció en la societat andorrana”. A més a més, estima que com que no consta al dossier la fortuna d’aquesta persona i que cobra “una petita pensió” de jubilació, conclou que “una multa molt forta seria la seva mort social”. Per aquest motiu, apunta el Superior que “en consideració de les circumstàncies excepcionals de temps i dels fets d’autes, i de la situació econòmica acreditada de la recurrent, que la multa no pot superar els 120.000 euros”. Aprecia el Tribunal que la pena no correspon al valor del blanqueig, entre 3 i 4 milions d’euros, però “pren en consideració la durada no raonable del procés, la qual afecta naturalment la recurrent”. Estima així en darrer terme el Superior per a rebaixar la multa que s’ha respectat el principi de la durada raonable del procés i es disposa a rebaixar la multa.

A part de la rebaixa de la condemna, el Superior confirma la condemna a tres anys i tres mesos de presó que li va imposar el Tribunal de Corts. Es tracta d’una condemna condicional suspesa per 4 anys. Si no delinqueix en aquest període no entrarà a la Comella. Era la testaferro per a la creació de societats a Andorra i desviar diners provinents del tràfic de drogues del cartel de Medellín per part del seu soci, Josep Maria Clemente Marcet, condemnat a França.

tracking