producció d'energia més sostenible

Biomassa d'Andorra per a la central del Pas

Actualment se’n produeixen 2.000 tones anuals i la previsió és arribar a 5.000 per proveir la planta de cogeneració

Instal·lació de la caldera de biomassa al centre esportiu d'Ordino, el 2014.COMÚ D'ORDINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de cogeneració que FEDA construirà per subministrar calor i aigua calenta al Pas de la Casa farà servir només biomassa dels boscos del país, segons va confirmar al Diari Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm. Aquesta és una bona notícia perquè a banda de prescindir de la importació d’Espanya o França, la producció de biomassa ajuda al manteniment dels boscos i que aquests estiguin nets.

Ara mateix, va assenyalar el directiu de la companyia elèctrica, es pot disposar de 2.000 tones anuals d’Andorra d’aquest combustible natural, que s’elevaran a 5.000 quan el projecte es converteixi en realitat i s’hagi acabat la construcció, d’aquí a cinc o sis anys. Aquest volum serà suficient per al funcionament de la planta sense acudir al sud de França o Catalunya.

Travé, com ja van explicar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó i la cònsol d’Encamp, Laura Mas, va defensar la darrera proposta que es durà a terme, després del canvi d’ubicació del projecte que va ser presentat el 2018 en un terreny proper a la boca del túnel d’Envalira. A l’inici hi va haver sobre la taula fins a vuit projectes diferents, i es va optar per la sortida del túnel per allunyar el gas natural del poble. Ara que s’imposa la biomassa, des de FEDA estan convençuts que és millor apropar la central al consumidor, segons Travé, ja que hi ha “menys pèrdua d’energia i es guanya en aspectes econòmics”. Tampoc és necessari construir un gran edifici i com que el solar al costat del túnel no és terreny consolidat, hi havia un cost més gran.

La central tindrà una reserva de gas natural. Però com recorda el gerent de Feda Ecoterm, no té més perill que el gas natural canalitzat que arriba a moltes llars en altres països, on hi ha calderes en cada un dels habitatges. A més, per aconseguir el màxim rendiment l’espai amb gas estarà monotoritzat les 24 hores del dia i qualsevol problema tècnic serà detectat.

La utilització de la biomassa servirà per aprofitar el potencial del país en aquesta matèria, alhora que judarà que els boscos estiguin nets de fusta. També genera menys C02 i és més respectuós amb el medi ambient.

tracking