x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
remuneracions a l'administració

Un agent de circulació d'Escaldes o la Massana cobra més que un policia

Els efectius d’ambdues parròquies perceben a l’inici de la seva carrera un sou superior al d’un membre del cos d’ordre
Dos agents de circulació i un vehicle de la policia.

Dos agents de circulació i un vehicle de la policia.

Dos agents de circulació i un vehicle de la policia.

Fernando Galindo
Urbans amb un salari més alt que els policies

Urbans amb un salari més alt que els policies

Urbans amb un salari més alt que els policies

Actualitzada 01/11/2021 a les 11:16
Un agent de circulació de la Massana o d’Escaldes-Engordany percep a l’inici de la seva carrera laboral un salari superior al d’un agent de policia, segons es desprèn de les taules retributives del respectiu servei de circulació de les set corporacions i de la del Cos de Policia. Concretament, els efectius massanencs són els millors remunerats de les set corporacions i ingressen mensualment 1.830,27 euros bruts per a l’exercici de les seves funcions des de l’aprovació de la darrera ordinació de la funció pública del 28 de desembre del 2019 a càrrec de l’excònsol David Baró i dos dies abans que Olga Molné prengués possessió del càrrec. Seguidament, els efectius escaldencs cobren 1.764,48 euros bruts cada mes des de la darrera modificació de l’ordinació pública del 21 d’abril del 2021, ja amb Rosa Gili com a cònsol de la parròquia.

Totes dues xifres són més altes que la d’un agent de policia, que percep 1.755,91 euros bruts al mes tal com figura a la llei de la funció pública. En comparació amb la resta de corporacions, les xifres són inferiors tot i que la màxima diferència salarial no va més enllà dels 220,92 euros mensuals respecte a Canillo. Aquesta situació suscita un greuge comparatiu dins de determinats sectors de la policia, que malgrat no tenir la voluntat d’entrar en confrontació amb altres cossos són conscients que el grau de responsabilitats d’uns i altres mereix un reconeixement econòmic asimètricament proporcional.

A ningú se li escapa que un agent de policia té potestat de retenir i detenir, a diferència d’un agent de circulació. A banda, la policia, com a únic cos d’ordre del país, ha d’assumir les responsabilitats que, per exemple, a Espanya estan repartides entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i les diferents policies autonòmiques. Cas a part és que a Andorra, en absència d’un cos militar, la policia és qui hauria de respondre davant un eventual conflicte bèl·lic en el qual el país es veiés involucrat.

Dit això, un altra de les característiques intrínseques que comporta l’agent de policia a diferència dels agents de circulació és el port d’arma, element que inexorablement s’associa amb una consciència prèvia sobre el seu ús i, per descomptat, amb un extens coneixement del Codi Penal. Actualment, el complement que rep un agent de policia per al port d’arma és de 38 euros al mes tenint en compte que han d’estar disponibles els 365 dies de l’any. A més, davant d’una emergència, la llei no només contempla que tinguin la funció de requerir la presència de companys sinó que tenen l’obligació d’actuar. Tot plegat converteix l’agent de policia en l’últim recurs de la ciutadania, quelcom que sovint l’exposa a un nivell de perillositat que difícilment és equiparable al d’un agent de circulació. “No és el mateix ficar una sanció que vingui un policia a fer una detenció que pot arribar a comportar que l’altra persona acabi perdent la feina”, assenyalen les fonts.

Comparacions a part, fer torns nocturns no és una assignatura exclusiva dels agents de policia, però sé que reproven que rebin un complement mensual de 100 euros amb independència del nombre de nits treballades. En definitiva, les fonts consultades consideren que totes aquestes atribucions de competències haurien de veure’s pressuposadament reflectides en una major remuneració per part del Govern.
Etiquetes
  • #56 Ciutadà
    (03/11/21 09:57)

    Contradiccio va dir..
    No miro cap a un altre lloc, em sento segur a Andorra i aixo per mi es important simplement no entenc el debat creat ja que aqui no hi ha debat.
    Els urbans cobren lo que cada comu creu convenient i jo trobo be les tasques que fan, entre elles la proteccio escolar (m'agrada que el meu fill no tingui perills a l'hora de creuar un carrer i trobo excelent la presencia uniformada al voltant d'una escola, i la policia evident ment esta molt mal pagada.
    Pero aqui no va de treure res a ningu, des del meu punt de vista fan feines diferents i cooperen entre ells i si no ho fan mes es perque als de dalt no els hi interessa.
    A partir d'aqui el que ha de fer govern es pagar be a la policia i els comuns als seus urbans tambe.
    I tenir als de fronteres en condicions humanes, per que si jo tingues als meus treballadors sense aigua o sense calefaccio, m'agradaria saber que passaria….
    I t'ho dic perque tinc 2 treballadors en bones condicions i no 3 en dubtoses condicions

    Respondre
  • #55 Contradiccio
    (03/11/21 08:51)

  • #54 Ciutadà
    (03/11/21 07:29)

    Hola, veig molt comentari amb rencor cap a la poli pero sobretot cap als urbans… Ay, ay, ay aquests envejosos.
    Jo per fortuna no tinc necessitat de treballar a la funcio publica, ja que tinc un negoci i puc anar tirant, pero a part de que les informacions a nivell de salari que dona el Diari no son correctes (falta molt treball d'investigacio). Us animo a fer vos polis o urbans ja que com be dieu es un xollo no?
    Us recordo que els edictes son publics i us podeu presentar tots.
    Au a reflexionar tots una miqueta, que tingueu un bon dia

    Respondre
  • #53 Santiago González
    (03/11/21 07:23)

    Jo crec que el titular està malament i l'unic Que fa es crispar a la gent, el titular tindria que ser “la policia d'andorra està mal pagada”.
     I així es, estan mal pagats. però no fiqueu a altre col·lectiu que te diferents competències. 

    Respondre
  • #52 QM
    (02/11/21 18:47)

    Laia va dir..
    Per sancionar i sancionar, així ja poden tenir bons sous, son un xollo pels comuns, POCAVERGONYES !!!!!!

    Respondre
  • #51 Albert
    (02/11/21 16:12)

    Un policia cobran menys que un urba…. Find a on hem arribat… es patètic, vergonyos…. Els agents de circulació no fan res comparar amb els policies, entren amb uns requisits i proves minimes i sense parlar en català… abans ni tandols demanaven el graduat escolar… i cobren aixo? Van de policies i no ho son. Andorra hauria de ficar als agents de circulació al lloc que els hi correspon, sense vestir-los com policies ni amb vehicles com a tal… que hi hagues policia local o urbana pero amb el que es demana, nacionalitat, nivell catala alt i un batcillerat per cobrar el que cal… Es patetic… i segur que més d'un resident urba cobra aixo i el paro de espanya… quina vergonya volem un canvi ja!!!! 

    Respondre
  • #50 Sergius
    (02/11/21 15:10)

    Queréis sueldos de ministros para pasear en coche o por 4 peleas. Hay gente con estudios que cobra menos y no se queja. CON ESTUDIOS. 

    Respondre
  • #49 Iván
    (02/11/21 12:37)

    Els urbans no fan la seva funció, ni ajuden, ni milloren la circulació, solament es creuen el amos del carrer, fent-se veure i donant ordres sense sentit. Es una pena perque si fesin la seva feina ajudarien molt pero solament serveixen per donar problemes i recaudar, fora el 80% d´ells, si treballessin en una empresa privada no durarien gaire.

    Respondre
  • #48 Alba
    (02/11/21 10:03)

    No te ni cap ni peus… es vergonyos que els Agents de circulació cobrin més que ub policia que abans encara pasaven fred… ara ni això no veig cap Urba quan plau ni quan fa sol i si els veig es en parella pegan la xerrada o amb algun ciutada… requisits per entrar pesims, A1 en català i sense passaport… els comparen amb la guardia urbana d'Espanya pero els recordo que qualsevol funcionari espanyol esta obligat a tenir passaport i  nivell d'idioma… per altres comentaris em sembla tambe molt fort que un mestre espanyol cobri mes que un andorra… 
    Tenim 300 policies per tot el pais i 90 urbans nomes per Escaldes… no hi ha per on agafar aixo… vergonya! 

    Respondre
  • #47 CDiego
    (02/11/21 08:16)

    Tenim urbans com per envair l Iraq. La funció de semàfor humà està automatitzada a altres països. Trobo que aquí es una porta per entrar a la funció publica conseqüència del "tu votes per mi i jo te endollo". Un "treball " al abast de molta gent amb escassa o nul·la formació i que permet recaudar. Favors polítics que diuen.

    Respondre
Veure’n més
56
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts