rEPORTATGE

Un dia per al record

La festivitat de tots sants arriba enguany amb menys restriccions que l’any passat per la pandèmia, tot i que s’ha de mantenir la distància.

Una família neteja el seu panteó.Xavi Prats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La celebració del dia de Tots Sants torna enguany a una certa normalitat després de veure’s condicionada el 2020 per la pandèmia d’una manera més completa que aquest any. Així, tot i que s’ha de guardar la distància de seguretat i es recomana l’ús de la mascareta, els cementiris d’arreu del país han viscut els darrers dies i viuran avui les jornades de major afluència de l’any.

Unes dates en què es recorda la memòria de les persones estimades que van morir. Un record que, com el mateix mossèn Ramón de Canillo detallava ahir a les pàgines del Diari, és la major mostra de gratitud que pot fer una persona cap als éssers estimats que han traspassat.

Degut a la circumstància que el dia de Tots Sants esdevé al calendari d’aquest any després del cap de setmana, l’afluència als camps sants ha estat esglaonada, si bé no amb l’anticipació de fa dotze mesos, quan anar-hi la setmana abans era fins i tot recomanat per les autoritats sanitàries per prevenir contagis del virus SARS-CoV-2.

Així, ahir al matí, per exemple, al cementiri del Pessebre, a Escaldes-Engordany, va haver-hi lleu un degoteig continu de famílies que arreglaven les tombes dels seus éssers estimats i els feien homenatges. En aquest sentit, destaca per la mirada novella que el costum del país és anar a arranjar els columbaris i a recordar les persones que ja no són a la família. I es fa notar que en la família hi ha inclosos els infants i els adolescents, que no tenen costum per general en altres indrets fer la feina de Tots Sants. Així ho feia un grup familiar escaldenc amb els dos padrins, fill, nora i dos joves adolescents. “Ho fem així des de sempre, i també els hi expliquem qui era la persona que està enterrada o el perquè d’aquell cognom que llegeixen a la tomba”, explica aquesta família.

Així mateix, dues files més a baix una altra jove família neteja el panteó i es prepara per dipositar-hi els conjunts de flors. En ser preguntats per aquest costum d’anar-hi tots junts, responen “perquè som família i la família fem això, arranjar els nínxols”.

Per facilitar l’arribada als cementiris, els comuns han disposat de serveis d’autobusos, com ara a Escaldes-Engordany, però també a Sant Julià, i tots compten amb horaris d’obertura més amplis que al llarg de l’any.

La tradició de les flors

Com és també costum, Tots Sants és l’època en què dipositen les flors en els seus diferents formats als llocs on descansen els familiars. Si més no, tot i que la resta de l’any les tombes estan cuidades, aquestes dates serveixen per fer una cosa especial i les flors tenen un protagonisme característic. En aquest sentit, destaca altre cop a la mirada forana que es reparteixin per parts iguals la flor tallada i els centres amb testos de crisantems. Així ho confirmen a l’establiment Naturals, al bell mig d’Andorra la Vella. María José, propietària de la floristeria, indica que “el crisantem amb test és una de les plantes que més ens demanen, però també la flor tallada, sobretot roses i clavells, que els arrangem aquí en rams”. Pel que fa a la logística, apunten que les mancances d’altres sectors no han afectat l’arribada de les comandes de flors i plantes i, pel que fa al preu, després d’una comprovació amb la persona que treballa a l’establiment, es conclou que més o menys es manté des de fa uns dos anys en els mateixos preus. Unes comandes que no atreuen els visitants, però que sí que tenen ressò en l’àrea propera d’influència del país.

tracking