comptes de l'estat

El personal del SAAS podrà tornar a progressar professionalment

El projecte de llei del pressupost preveu que puguin tornar a progressar professionalment en el pla de carrera de la parapública

Dos treballadors del SAAS a l'entrada de l'hospital de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) podrà tornar a progressar professionalment en el pla de carrera de la parapública després de gairebé deu anys sense poder fer-ho a conseqüència de les limitacions que va imposar la Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal aprovada l’any 2012 per l’executiu de la primera legislatura de Toni Martí. Així s’indica en l’única disposició derogatòria que s’incorpora al text del projecte de llei del pressupost de l’Estat per al 2022 al qual ha tingut accés el Diari.

La disposició derogatòria, que es podria eliminar, modificar o aprovar tal com està ara mateix redactada després del treball parlamentari que faci la comissió de Finances i Pressupost del Consell General, indica literalment el següent: “La disposició derogatòria aixeca amb caràcter permanent unes mesures de la Llei 2/2012, del 15 de març, de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal que van limitar el desenvolupament professional dels professionals que formen part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària fins a la data d’avui”.

I ho fa en considerar que “farà gairebé deu anys que el personal d’aquesta entitat de dret públic està sotmès a aquestes restriccions, i tenint en compte la situació d’emergència sanitària, que té una incidència especial atès que posa en situació de pressió contínua el sistema sanitari, i especialment el seu personal, es considera convenient aixecar la suspensió pel que fa a la progressió d’aquest personal en el pla de carrera del SAAS”.

En l’exposició de motius que fa el Govern dins del projecte de llei de pressupostos per al 2022 s’indica que la finalitat de la disposició derogotòria “és incentivar el personal, fidelitzar-lo i aconseguir més compromís, amb el desenvolupament i la millora dels objectius i la missió d’aquesta entitat, l’objectiu principal de la qual és millorar el sistema sanitari andorrà i la qualitat dels serveis assistencials que es presten a la ciutadania”.

Cal recordar que la llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal es va aprovar l’any 2012 en un context de crisi econòmica amb la intenció de l’executiu de reduir la despesa del personal de l’administració. Una normativa que, a tall d’exemple, també va congelar els sous dels funcionaris.

UNS 2,4 MILIONS PER LLUITAR CONTRA LA PANDÈMIA

El projecte de llei dels pressupostos de l’Estat per a l’any 2022 contempla un programa específic per lluitar contra la pandèmia. Un programa que recull els recursos dedicats a assegurar els mitjans humans, tècnics i materials en matèria de lluita contra qualsevol pandèmia mundial com ha estat el cas del coronavirus SARS-CoV-2, així com la recopilació de dades epidemiològiques i difusió de la informació per al control de la pandèmia. Un programa del qual són responsables la secretaria d’Estat de Salut i l’Oficina Covid, i que estarà dotat amb un pressupost de gairebé de 2,4 milions d’euros. De la partida, uns 328.000 es dedicaran a pagar els salaris del director de l’oficina Covid (63.613 euros anuals) i de deu traçadors. La major part dels diners s’invertirà en material per detectar la malaltia i en el programa de vacunació. En concret, en la participació en el mecanisme Covax i en els convenis per a l’adquisició de vacunes amb Espanya, França i Portugal.

tracking