rEPORTATGE

La febre del pinyó

Els panellets s’enfilen als 61 euros per quilo pel preu d’aquest producte. Complir la tradició costa una mica més, però tot i això les compres funcionen

Una clienta compra a la fleca l'Espiga d'Or.Xavi Prats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De xocolata, de coco, de coco amb xocolata, de codonyat, amb pinya, amb vainilla, a granel o amb caixa, al llarg del cap de setmana de Tots Sants les fleques del país han pogut servir els tradicionals panellets als seus clients tot i el preu de producte gurmet al qual s’han posat els pinyons. Un preu que segons expliquen a la fleca i cafeteria Art i Pa d’Andorra la Vella es deu a la recol·lecció. “Els pinyons que utilitzem nosaltres venen de Castella i són tan cars per com fan la recol·lecció”, assegura Marilyn da Silva. En aquest sentit apunten a aquesta fleca que els seus panellets “estan fets amb massapà, no amb patata, que en alguns llocs s’empra per intentar abaratir-ne el cos”.

Com es fa valer una bona tradició, la recepta, els productes i les particularitats de cada lloc cal complir-les i respectar-les. Per això, “també els turistes en compren per emportar-se’ls”, indica Da Silva, que explica que molta gent fa un cafè al local i prova els panellets per decidir quins s’endú després cap a casa. En aquest cas, el preu es manté sobre els 60 euros el quilo els panellets clàssics de massapà i pinyons i 35 euros el quilo les varietats, que no duen pinyons. Aquest preu porta enfilat un parell d’anys, més que l’ametlla, segons apunten, tot i que a la clientela que fa cua a la caixa no sembla que li importi gaire per complir amb la tradició.

Així mateix, a l’Espiga d’Or, també a Andorra la Vella, expliquen que els seus panellets són de creació pròpia i que aquest cap de setmana es treballa molt, també per als visitants. Al respecte, els panellets en aquest establiment estan sobre els 60 euros el quilo els clàssics i 51 euros el quilo les variants. Unes modalitats que s’han sofisticat i han passat del granel a les caixes a imitació dels bombons de xocolate.

tracking