una llista important de greuges

Policies sense aigua al Runer ni calefacció al Pas de la Casa

A les dependències del riu Runer no hi ha subministrament d’aigua i els dos lavabos no es poden utilitzar

El lavabo dels policies a les dependències del riu Runer.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els policies fronterers estan indignats per la resposta –o millor dit, la falta de resposta– a les seves queixes per les condicions com han de treballar a les dues instal·lacions frontereres. Mentre que al riu Runer fa temps que no disposen d’aigua ni tan sols per anar al lavabo, a la francoandorrana es queixen del mal funcionament de la calefacció al punt fronterer i, en especial, de la falta de calefacció al pis que tenen al Pas de la Casa per passar el temps de descans o, fins i tot, si hi han d’estar uns dies a causa d’un aïllament per un temporal de neu o altres incidències.

El que no entenen els agents és que no hi hagi previsions per al manteniment i tampoc per fer front a una reparació imprevista. Al llindar amb Espanya, els policies de fronteres estan indignats perquè no disposen d’aigua potable des de principi d’aquest mes per culpa d’una avaria en el subministrament que alimenta l’edifici públic del cos i el bany extern. Això vol dir que per fer les seves necessitats han de fer servir el bany de Duanes i en alguns casos “hem d’anar a pixar al riu”, expliquen. Però el que encara els ha enfurismat més és que se’ls hagi respost que no hi ha pressupost per fer la reparació i que actualment només es disposa de 150 euros.

Els agents recorden que hi ha moltes despeses i adjudicacions del Govern que queden en paper mullat i per això rebutgen el tracte, que qualifiquen d’“indigne”, a un col·lectiu que es passa 24 hores en aquest indret. I creuen que va per a llarg, que la solució no arribarà aviat i que hauran de seguir en les mateixes condicions. Pensen que la solució no pot ser utilitzar les dependències de Duanes, sí de forma excepcional, però no per tapar una situació que no s’hauria de produir.

Expliquen, per exemple, que quan tenen una persona retinguda durant tres o quatre hores no pot anar al lavabo si té la necessitat. Tampoc els camioners aturats a l’aparcament poden fer servir el bany públic a l’exterior. A més, el pàrquing no es neteja i es troba brut per les burilles i les deixalles que deixen alguns transportistes, i per això reclamen més neteja.

Els greuges segueixen. El cotxe policial que sovint es por veure a l’exterior té 25 anys i 300.000 quilòmetres, i recorden que fins que no es van destinar 169.000 euros, fa dos anys, a millorar les taquilles de control, “sortien rates per les conduccions elèctriques”. En aquell moment els policies van deixar de fer controls i d’ocupar les garites fins que es va resoldre el problema. D’incidents n’hi ha hagut més. Fa uns tres mesos tota la porqueria acumulada a les canonades va emergir a la planta baixa de l’edifici del riu Runer, segons els policies per la falta de neteja. Finalment l’actuació d’una empresa especialitzada va solucionar aquesta situació d’insalubritat. A l’altra punta, al Pas de la Casa, també hi ha queixes. En aquest cas perquè no funciona la calefacció al pis que els policies tenien adjudicat per fer els seus descansos o per si han de fer nit per una situació excepcional. També apunten que a les instal·lacions frontereres la calefacció funciona, però deficitàriament, tenint en compte les baixes temperatures de la zona.

NO PODEN RENTAR-SE LES MANS DESPRÉS D'ESCORCOLLS A PERSONES I EQUIPAMENTS

Els agents consultats pel Diari no volen culpabilitzar ningú en concret i deixen clar que no és cap atac a la direcció actual. Les seves queixes van dirigides al Govern en general perquè hi ha diferents departaments implicats i així fa que tot es retardi i que ningú prengui la responsabilitat. Però la indignació hi és. El fet de no tenir aigua els impedeix rentar-se les mans en un moment de pandèmia on la higiene és primordial, i recorden que per la seva feina han de fer escorcolls a persones, vehicles i bagatges tots els dies i que després de cada control s’han de rentar les mans. Pels horaris de feina els agents porten els àpats preparats de casa i tampoc poden rentar els plats i coberts. Se senten abandonats. Per això recorden que fa dos anys van patir una avaria a la calefacció durant molts mesos en ple hivern. A tall d’exemple, expliquen que van haver de reparar ells mateixos un pany d’una garita fent servir el pany que van desmuntar d’una altra garita que no es fa servir. Per això es lamenten que els petits desperfectes o avaries es deixin sense solucionar durant massa temps.

tracking