rEPORTATGE

On és l'informe sobre l'avortament?

La demanda del PS ha agafat amb el peu canviat Govern. L’equip d’Espot afirma que el document el va encarregar l’executiu de Martí, que ho nega.

L'excap de Govern Toni Martí i l'actual, Xavier Espot, amb la síndica, Roser Suñé.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe sobre l’avortament i el Coprincipat que Govern va adjudicar per més de 23.500 euros el setembre del 2019 i del qual se n’ha sabut ara a través d’una demanda del PS ha deixat l’executiu i els consellers generals de la majoria descol·locats. Segons diverses fonts consultades pel Diari, ningú no tenia coneixement d’aquest informe i dijous passat, en llegir la petició dels socialdemòcrates a la premsa, els mòbils es van activar per esbrinar qui havia encarregat l’anàlisi sobre la despenalització voluntària de l’embaràs i a quines conclusions s’arribava. La resposta, però, segueix sent un misteri i el repartiment de culpes no s’ha fet esperar.

Diverses fonts properes a la majoria parlamentària i a l’executiu van assegurar ahir que l’informe va ser encarregat pel Govern anterior, dirigit per Toni Martí, tot i que va ser adjudicat cinc mesos després de l’entrada de Xavier Espot com a cap de Govern. Dit d’una altra manera, afirmen que tot i que li va tocar pagar l’encàrrec al Govern actual, la demanda es va fer a petició de l’equip de Toni Martí. Els exdirigents, però, ho neguen i tenen clar que no carregaran amb una responsabilitat que no els pertoca, conscients que l’informe no serà rebut amb bons ulls per la Mitra.

Els parlamentaris de la majoria també són coneixedors del posicionament de l’exequip governamental i demanen explicacions a uns i als altres, tots del mateix color polític, per destapar l’enigma. Una de les hipòtesis amb les quals s’especula és que la documentació es demanés arran de l’anunci de DA, en la campanya electoral de l’abril del 2019, per crear el servei d’atenció integral a la dona (SIAD). Entre d’altres qüestions, l’ens té com a finalitat informar les dones que ho vulguin com procedir en cas de voler avortar. L’anunci va crear polèmica en plena campanya electoral i el candidat d’Units pel Progrés d’Andorra (UPA), Alfons Clavera, va demanar a la Fiscalia que investigués la legalitat del servei. Segons aquesta teoria, l’informe s’hauria encarregat per tenir la certesa que el servei no anava en contra de la Consti­tució.

Aquesta possibilitat, però, és només una especulació. I no és pas l’única. Altres fonts, properes als dirigents de la legislatura passada, van assegurar que la documentació va ser encarregada pel Govern de Xavier Espot i que el seu equip ministerial s’ha reunit diverses vegades per analitzar-ne el contingut. Cap part, però, va revelar les conclusions de l’anà­lisi.

L’enrenou s’ha destapat per la sol·licitud del document per part del PS. Els socialdemòcrates van saber que existia l’informe arran d’una altra demanda d’informació sobre les adjudicacions directes que havia fet l’executiu i allà hi constava un pagament de més de 23.500 euros per un informe sobre l’avortament i el Coprincipat, sense cap més especificació. El grup parlamentari liderat per Pere López vol analitzar les conclusions de l’informe especialment ara que s’està treballant al Consell General la llei d’igualtat entre dones i homes i a través de la qual els socialdemòcrates han entrat una esmena per insistir amb la despenalització de l’avortament. Primer, però, caldrà esbrinar on para el ja famós informe que ningú ha encarregat.

tracking