x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Consell General

La protecció de dades sancionarà el funcionari i no l'administració

Vela denuncia que el Govern té “una doble vara de mesurar” en no equiparar les multes del sector públic amb el privat
Els consellers generals ahir a l'hemicicle.

Els consellers generals ahir a l'hemicicle.

Els consellers generals ahir a l'hemicicle.

Fernando Galindo
Actualitzada 29/10/2021 a les 11:03
La cambra va aprovar ahir amb els vots favorables de la majoria i el PS –terceravia es va abstenir– la proposició de llei qualificada de protecció de dades personals, que actualitza d’acord a l’era digital el marc legislatiu d’un text que romania estàtic des del 2013. No obstant això, bona part del debat parlamentari el va centrar el règim sancionador de la llei i el fet que les administracions, com a ens públic, quedaran exemptes de ser multades econòmicament en cas de cometre una infracció, no així el funcionari o treballadors públics responsables de la negligència, que sí que hauran de sotmetre’s a la corresponent penalització.

Sobre aquest darrer punt, el PS va sol·licitar el vot particular per tal d’esmenar el text i que les administracions públiques tinguessin un règim sancionador equivalent al del sector privat, que preveu multes dels 500 als 100.000 euros. La proposta va comptar amb el vot favorable dels consellers del PS i de terceravia, un suport insuficient perquè la majoria va oposar-se a modificar el text que va sortir de la comissió.“Totes les administracions han de poder sotmetre’s a a la llei. Amb aquest text fa la sensació que els sortirà gratis no complir la llei, més enllà del descrèdit que puguin tenir”, va denunciar la consellera del PS Susanna Vela.

La dirigent socialdemòcrata va lamentar “la doble vara de mesurar” respecte al sector privat, sobretot tenint en compte que “les administracions són les que custodien més dades de la vida privada de les persones i, per tant, són les que han de tenir més cura per garantir els drets relatius a la intimitat de les persones”. Precisament, el debat entorn del règim sancionador vers l’administració no és nou, ja que en el treball en comissió de la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública –que està pendent de ser votada al Consell General– el PS ja ha expressat la disconformitat per l’absència de multes en cas d’incompliment de la llei.

Des de la bancada demòcrata, en representació dels grups de la majoria, el conseller Joan Carles Ramos va retreure al PS el “model punitiu” que pretenia instaurar a la llei. En aquest sentit, Ramos va esgrimir que sancionar l’administració comportaria una reducció del pressupost públic i, consegüentment, “un perjudici per als ciutadans”. “La població no ha de sufragar la manca de cura dels treballadors públics”, va exposar. A més, Ramos va explicar que en cas d’una infracció s’aplicarà un procediment disciplinari “per als empleats públics que siguin els responsables finals”, així com també es publicarà al BOPA una amonestació de l’APDA que persegueix la voluntat d’esdevenir “dissuasiva” davant possibles males praxis. “Ens sembla una broma”, va respondre Vela.

Des de terceravia, Joan Carles Camp va criticar que hi hagi “sancions econòmiques importants al privat” mentre al sector públic existeixi la “dedocràcia”.
 
CRITERI FAVORABLE DE GOVERN A LA LLEI DE PROTOCOL I CERIMONIAL
El Govern va emetre ahir un criteri favorable a la proposició de llei de protocol i cerimonial atès que coincideix amb la necessitat d’aprovar un ordre de precedències basat en els usos i costums que els doti d’un marc comú a totes les institucions, “per garantir la bona organització i funcionament dels actes oficials”. A més, l’executiu veu amb bons ulls la creació de la condecoració de la Creu dels Set Braços “per honorar les persones, institucions o entitats que destaquin per la seva trajectòria de promoció del Principat dins i fora de les nostres fronteres”.
GASET I CASTILLO, INSPECTORES DE L'APDA
El Consell General va aprovar ahir per unanimitat la designació de Gemma Gaset i Agda Castillo com inspectores de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), que s’afegiran a l’equip liderat per la nova directora, Resma Punjabi. Aquest cop, però, no hi va haver cap discussió al respecte en la preparació de les candidates i tan sols es va fer esment, durant el debat de la llei de protecció de dades personals, que els nous càrrecs hauran de comptar amb l’experiència i formació necessària en la matèria. La sessió d’ahir va ser la primera que va celebrar-se sense l’obligació de portar mascareta des que va esclatar la pandèmia.
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts