TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Salut frena la desescalada pel brot a l'escola de la Massana

El Govern manté les restriccions a causa del volum de circulació del virus a les escoles

El nombre de contagis ha posposat el requeriment del passaport Covid a la restauració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de ministres va acordar ahir mantenir les mesures sanitàries per fer front a la pandèmia provocada pel virus SARS-CoV-2. Una decisió motivada principalment pel volum de circulació del virus a l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança de la Massana. Els cribratges de dimarts en aquest centre educatiu van detectar vint positius més, que deixen ara per ara el brot en 34 contagis. En concret, fins a la data hi ha 29 alumnes afectats, quatre professors i una auxiliar del centre, tal com va detallar ahir al vespre la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. En aquest sentit, el ministeri de Salut ha decretat el confinament total de les quatre aules de primer cicle, i mantenir-ne en vigilància parcial dues de segon cicle i dues de tercer cicle. A més a més, en aquests darrers cicles es reprèn l’obligació per a l’alumnat de portar mascareta a l’escola. Una decisió que, segons va indicar el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, no s’estén a la resta de centres educatius. Amb referència a les escoles, Salut manté 27 aules sota vigilància, de les quals 18 en vigilància activa i nou, passiva.

En el plànol general, l’actualització de dades de la pandèmia deixa, incloent el brot de la Massana, 28 positius nous, que eleven la xifra de casos actius a 113. Així, el total de contagis se situa en 15.462 persones, mentre que les altes són 15.219 i les defuncions, 130. Salut també va informar que des del 7 d’octubre no hi ha cap ingrés per Covid a l’hospital de Meritxell. Pel que fa al pla de vacunació, s’han administrat 108.083 vacunes –54.678 primeres dosis, 53.113 segones i 282 terceres–. Actualment el 77,3% de la població vacunable ha rebut la dosi completa.

En funció d’aquestes dades, el consell de ministres va decidir prorrogar les mesures sanitàries. Així, tal com va apuntar la secretària d’Estat de Salut, “s’ha considerat no canviar les mesures per un criteri de prudència, pendents de l’evolució de la pandèmia”. Unes mesures, no obstant això, que no afecten l’oci nocturn i l’estudi observacional que ha permès obrir els locals amb normalitat, tret de l’obligació d’acreditar el passaport Covid. Envers aquest fet, Helena Mas va apuntar que “s’ha considerat que es podia prorrogar una setmana més l’estudi observacional i aquests locals podran obrir la nit del 31 d’octubre”.

Pel que fa al possible impacte d’aquest rebrot dels positius, el ministre de Finances i portaveu del Govern va matisar que “a Andorra tenim la sort de tenir un percentatge de vacunació de la població relativament elevat i això ens permet deslligar bastant el nombre de casos de la pressió sobre el sistema sanitari”. Més enllà, Jover va indicar que aquests percentatges “ens permeten ser un pelet més laxes amb les mesures restrictives”.

RESTAURACIÓ

Sobre els protocols de la restauració, i malgrat que queda per definir la data d’implantació i el procediment a seguir, la idea és que sigui cada establiment el que decideixi o no demanar el certificat Covid. Una opció d’escollir que satisfà la Unió Hotelera, en el sentit que s’entén que imposar una opció o l’altra hauria derivat en queixes. La idea és que els que optin per demanar el certificat als clients –com ja està fent l’oci nocturn– puguin alliberar-se de les restriccions actuals i, per tant, recuperar l’aforament prepandèmia, a banda de permetre als clients prescindir de la mascareta. Ara els negocis han de respectar una distància entre taules d’un metre i mig i això, va asse­nyalar el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol, pot comportar “perdre el 40% de la capacitat del local”. Pujol va assenyalar que hi haurà qui prefereixi recuperar tota aquesta capacitat a canvi d’exigir el certificat Covid als clients i qui, per contra, no voldrà imposar restriccions a l’entrada dels seus establiments. Per això, va insistir, entenen que la llibertat d’elecció és la millor alternativa.

Amb referència a això, la secretària d’Estat de Salut va informar ahir que el sector els havia transmès aquest neguit per l’eliminació d’algunes mesures, però el consell de ministres va considerar que “estem treballant perquè aquestes mesures puguin canviar i els hem informat que estem estudiant la possibilitat d’implantar el pass control”.

tracking