x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sis hores a l'autobús

Daltabaix al transport escolar

El cas de la nena de dos anys i mig que va passar el matí al bus obliga a revisar l’arribada dels infants
a l’escola
Un autobús que fa el servei de transport escolar.

Un autobús que fa el servei de transport escolar.

Un autobús que fa el servei de transport escolar.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/10/2021 a les 11:02
No pot tornar a passar. Aquesta màxima presideix la revisió que fan els actors implicats en el cas en què una nena de dos anys i mig va estar dilluns durant sis hores dintre de l’autobús que havia d’haver-la deixat a primera hora del matí a l’escola francesa de maternal i de primera ensenyança d’Andorra la Vella. En aquest sentit, la nena, que es trobava bé dilluns després d’una revisió mèdica a l’hospital de Meritxell, no va assistir ahir a classe per prevenció. La família va informar el Diari que en arribar a casa la nena es va mostrar neguitosa i no trobava la manera d’expressar el que li havia succeït. Després de passar una mala nit, la mare va dur la nena i el germà, de sis anys, a la parada de l’autobús escolar a l’hora habitual, però la menor no hi va voler pujar arran del succés.

A més a més, la mare va informar que ahir va traslladar la documentació a l’advocada per interposar una denúncia davant de la policia perquè, segons indica, “això no pot quedar així; tot el matí la nena sola al bus en un espai obert... el que ha passat ha de tenir conseqüències”. En aquest sentit, també critica que “per part del xofer no hi ha professionalitat; diu que va aparcar el bus i no va veure la nena, però no pot ser que no s’adonés que estava asseguda al seu seient amb el cinturó posat”. Més enllà, també qüestiona l’actuació del centre educatiu i relata que “m’han dit que a l’espanyola i a l’andorrana s’avisa els pares quan un nen no arriba a l’escola i aquí [escola francesa] hi ha moltes normes, que respecto perquè són les de l’escola, però això no es compleix”.

INTERVENCIÓ DEL MINISTERI
Per la seva banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va manifestar que “allò important és que la nena està bé, però s’han obert dos expedients per saber què ha passat i per veure quines conseqüències pot comportar un fet tan greu com aquest”. Unes actuacions que han suposat que la persona que feia el servei d’acompanyament hagi estat apartada cautelarment de la feina. La ministra va informar que en coordinació amb l’empresa que té assignat el servei van acordar que una altra persona es fes càrrec del trajecte, i ahir ja va ser una altra persona la que va portar els nens a l’escola. El conductor de l’autobús, al seu torn, va ser derivat a una altra ruta.


Envers els protocols, la titular d’Educació va apuntar que “els protocols estan bé, el que s’ha que fer és complir-los. Tot i això, els revisarem”. Consegüentment, el seu departament farà una revisió de la normativa i del funcionament del transport escolar per si de cas hi ha algun aspecte que es pugui millorar, sobretot perquè no torni a passar un cas com aquest.


A banda d’això, també s’analitzarà per què l’escola francesa no va avisar ningú del fet que la menor no havia arribat al centre educatiu. Vilarruba va indicar que a la reunió setmanal que tenen els responsables dels sistemes d’educació obligatòria del país es posarà sobre la taula les actuacions que du a terme cadascuna en un cas com el descrit per millorar-ne el funcionament.


En concret, el reglament intern de l’escola maternal d’Andorra la Vella estableix al seu article 6 que, “sempre que sigui possible, qualsevol absència d’un alumne s’ha de notificar”, bé per telèfon o bé per correu electrònic. Tot seguit, i després de reiterar l’obligació d’assistir puntual a classe, marca a l’article 10 que “s’haurà d’omplir una llibreta de retards cada cop que l’infant arribi tard”. I respecte al transport escola I assenyala a l’article 14 que “un infant inscrit al menjador escolar o al transport escolar només se’n pot absentar si els pares així ho indiquen als ensenyants”. En aquest cas, des del punt de vista del col·legi i en seguiment del reglament, la família no va avisar de l’absència ni a l’escola ni al transport escolar i, evidentment, la menor no va arribar a classe. Tot i que no es van complir cap dels tres supòsits, fins que la mare no es va adonar que la seva filla no apareixia a la foto que els va enviar la professora no es va activar el mecanisme per saber on era la menor.

En conjunt, aquest cas obliga, com va assegurar la ministra, a revisar tots els protocols de funcionament del transport públic i d’arribada dels menors a les escoles perquè no es repeteixi cap succés similar.
Etiquetes
Veure’n més
27
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts