x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

La CASS categoritzarà la Covid persistent

La baixa per arrossegar símptomes del virus tindrà la cobertura d’una malaltia comuna
Joan Micó, Helena Mas i Roser Bellmunt en la presentació de l'enquesta

Joan Micó, Helena Mas i Roser Bellmunt en la presentació de l'enquesta

Joan Micó, Helena Mas i Roser Bellmunt en la presentació de l'enquesta

SFGA/CEsteve
Actualitzada 26/10/2021 a les 10:29
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va informar ahir que la CASS categoritzarà “la Covid persistent” per tal que les persones que arrosseguen símptomes del virus puguin agafar la baixa laboral amb la mateixa cobertura sanitària que una malaltia comuna. Dit d’una altra manera, les persones que en la fase aguda del virus van desenvolupar símptomes que prèviament no existien i que com a conseqüència de la infecció perduren més enllà dels tres mesos són perfils potencials de patir “la Covid persistent”. Ara bé, tal com va matisar la metgessa Roser Bellmunt, no s’ha de confondre amb el fet de tenir seqüeles, que poden haver causat una “afectació orgànica” a conseqüència de la Covid-19 però un cop superada ja la malaltia.

En aquest sentit, el Govern iniciarà avui a les 12.00 hores una enquesta poblacional a totes aquelles persones majors de 18 anys que han passat el virus per tractar de detectar “la Covid persistent” i aprofundir en els coneixements d’una malaltia que ha afectat 15.291 persones al país.

Així doncs, a través d’un SMS els ciutadans rebran un codi d’accés en el qual podran completar una enquesta que serà analitzada de manera confidencial per tractar de detectar possibles casos de Covid persistent i, si s’escau, realitzar derivacions al metge referent per fer-ne un seguiment personalitzat.

El ministeri de Salut, d’acord als percentatges que va fixar l’OMS, estima que a Andorra hi ha entre 1.500 i 3.000 persones que arrosseguen, o han arrossegat, símptomes des de fa més de tres mesos del diagnòstic de la Covid-19. Segons va detallar la metgessa Roser Bellmunt, l’amalgama de símptomes pot anar tant des del mal de cap fins a la fatiga, la dificultat per respirar o els trastorns cognitius com la pèrdua de memòria. “Els símptomes poden alterar la qualitat de vida dels pacients o provocar-li alguna incapacitat”, va afegir.

Segons Mas, l’enquesta persegueix tres tipus d’objectius. En primer lloc, assistencial, “per oferir una atenció personalitzada i activar els circuits de derivació de manera àgil”. En segon terme, epidemiològic, “per disposar de la fotografia de l’estat general dels pacients”. I, en darrer lloc, des del vessant de la recerca, “per contribuir al coneixement i a la investigació d’aquesta pato­logia”.

Els resultats de l’enquesta no estaran disponibles fins a final d’any i seran a càrrec d’Andorra Recerca + Innovació i el ministeri de Salut.
 
BROT A L'ESCOLA ANDORRANA DE LA MASSANA
Una aula de l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança de la Massana es troba aïllada completament després d’haver-se detectat un brot amb 9 positius. Segons va informar el ministeri de Salut, els primers positius van ser dos tutors que es van fer la prova d’antígens dissabte. Per això, ahir l’escola va procedir a fer la prova a tots els alumnes de la classe en qüestió. Paral·lelament, segons va informar Govern, dos professors més del mateix curs també van marcar un resultat positiu. Davant d’aquesta situació, el centre va decidir que avui es practicaria un cribratge sencer a tot el cicle. Pel que fa a la població escolar, actualment hi ha 10 aules sota vigilància activa i 11 en vigilància passiva. Per altra banda, s’han detectat 21 positius diagnosticats des de divendres passat. El total de casos al Principat ascendeix ja a 15.425 persones tot i que baixen els actius a 90, i les persones recuperades sumen 15.205, amb 23 altes al llarg del cap de setmana. Tampoc hi ha cap ingressat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Quant al pla de vacunació, en aquests moments ja s’han administrat 107.050 vacunes, de les quals 54.609 corresponen a primeres dosis, 52.154 a segones i 287 a terceres.
  • #2 J.
    (26/10/21 15:59)

    O sigui que no paguen tests a sanitaris, però si baixes i tractaments als que s'aprofitaran de la excusa de covid persistent ?

    Respondre
  • #1 pepe
    (26/10/21 12:58)

    entonces las personas estas pueden donar sangre a laboratorios privados y no estatales para averiguar q tipo de virus es, si es q es un virus y no una bacteria, pq ya no me creo nada. Es decir, si contacto con una persona de estas y le pido una muestra de sangre ante notario ¿habrá algún problema como con las autopsias? ¿Y los resultados me los censuraran si no son los q les agrada a los chiripitiflauticos de esta historia q censuran sistemáticamente toda versión q difiera de la del régimen totalitario q se cierne sobre toda la Tierra?

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts