L'estratègia de ciberseguretat forçarà a adaptar el marc normatiu

El Govern preveu la creació de l’agència i l’aprovació d’una llei ‘ad hoc’ l’any vinent

Cèsar Marquina, secretari d'Estat.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estratègia nacional de ciberseguretat provocarà l’adaptació del marc normatiu als estàndards internacionals i europeus, i comportarà alhora modificacions al Codi Penal, la Llei de seguretat pública i la Llei d’estats d’alarma i d’emergència. Així ho va indicar ahir el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, Cèsar Marquina, en la presentació de l’estratègia de ciberseguretat i també d’una de les seves derivades, la creació de l’agència de ciberseguretat.

En aquest sentit, Marquina va explicar que l’estratègia forma part del programa de transformació digital que ha engegat el Govern, el qual ha de permetre desenvolupar un model digital. Un model que impactarà sobre la ciutadania, el teixit empresarial i les administracions públiques, i en funció del qual caldrà adaptar el marc normatiu.

Pel que fa al Codi Penal, caldrà tipificar els delictes que es poden cometre en l’àmbit digital, un aspecte que fins ara no ha estat regulat al país. De fet, el Codi Penal, reformat el 2005, indica al preàmbul que “pel que fa als delictes informàtics, no s’ha considerat oportú crear un capítol específic, atès que la informàtica s’ha d’entendre bàsicament com a mitjà comissiu o l’àmbit en el qual es poden desenvolupar diverses conductes atemptatòries contra béns jurídics diferents”. Així mateix, el Govern ultima la presentació al Consell General d’un projecte de llei de ciberseguretat, la qual transposarà la directiva europea sobre seguretat de les xarxes i seguretat de la informació. El Govern preveu que aquesta llei es pugui aprovar al llarg del 2022. Una normativa que desenvoluparà les funcions sancionadores i administratives de la futura agència de ciberseguretat. Tot i això, l’agència es crearà abans de ser aprovada la llei el primer trimestre del 2022 perquè la norma només desplega les funcions, no determina la seva creació, segons va informar ahir el secretari d’Estat. De fet, serà el mateix secretari qui presidirà l’agència en una primera etapa.

Així mateix, la modificació del marc normatiu també afectarà la Llei de seguretat pública i la Llei d’estat d’alarma i emergència per dotar d’instruments el Govern en cas d’atac informàtic. Aquestes modificacions inclouran esdeveniments de caire informàtic que siguin greus per a la seguretat del país i habilitaran l’executiu per prendre mesures restrictives de les llibertats fonamentals, com va passar amb la Covid.

tracking