RELACIONS INTERNACIONALS

Andorra i França tracten l'acord comú per a la gestió d'aigües

El cap de Govern i el Prefecte de la Regió d’Occitània presideixen a Tolosa el 5è Diàleg Transfronterer

Es faran diverses reunions sobre les diferents cooperacions existents entre ambdós territoris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espoti el Prefecte de la Regió d’Occitània, Etienne Guyot, presideixen aquest dimarts a Tolosa el 5è Diàleg Transfronterer, segons informa l'executiu. També han participat en la reunió la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. Per part francesa hi eren presents els prefectes de l’Arieja, Sylvie Feucher, i dels Pirineus Orientals, Étienne Stoskopf. Finalment, també s’hi ha desplaçat l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet. En aquesta trobada es faran diverses reunions sobre les diferents cooperacions existents entre ambdós territoris.

Concretament, segons informa Govern, la primera serà la de la Comissió de seguiment de l’Acord francoandorrà per a la gestió d’aigües. En aquest context, s'ha tractat l'acord signat entre els dos executius per a la connexió de la xarxa de recollida d'aigües residuals o la neteja del llac de les Abelletes, feta aquest estiu.

Així mateix, Espot i Guyot,han començat presidint el Comitè de Pilotatge (COPIL) entre Andorra i França de millora dels accessos rodats al Principat signat el 2017. Els dos estats cofinancen la construcció de la galeria H2 en una zona sovint afectada per allaus i talls de carretera. En aquest sentit, segons especifica el Govern, les obres s'iniciarien el 2023 i consisteixen en la creació d'una galeria d'uns 300 metres just abans de l’entrada al túnel de Pimorent per la boca nord. També s'hi farà la creació d’àrees de cadenatge al costat de la carretera i la col·locació de xarxes de retenció per evitar la caiguda de rocs. Durant la roda de premsa posterior a al trobada, Espot i Guyot, han anunciat queper evitar el pas alternatiu a la RN20 mentre durin les obres de creació del corredor H2, el trànsit es desviarà per l’antiga carretera RN22 –ara tancada–, que s’adequarà i condicionarà.

Cooperació sanitària

La darrera reunió del dia s'ha dut a terme a tres bandes entre el Govern, la prefectura i la Regió d'Occitània, segons notifica l'executiu. Així, s'han repassat les diferents cooperacions tractades en els grups de treball específics: Ens. Superior, Salut, Agricultura i Alimentació, Economia Turística i Patrimoni i Acció Cultural. En aquest context, Espot, Guyot i el director general de l'Agència Regional de Sanitat d'Occitània, Pierre Ricordeau han signat una carta d'intencions sobre un futur conveni de cooperació sanitària entre el Principat d’Andorra i la República Francesa.Aquest conveni, segons informa Govern, té per objectiu crear una relació més estreta sobre qüestions sanitàries com el trasllat de pacients, la formació de professionals o la col·laboració en àmbits com la geriatria, l’oncologia, la traumatologia, la salut pública o la salut mental.Els dos signataris de la carta d’intencions s’han marcat un termini de 6 mesos per finalitzar aquest projecte de conveni.

A banda de Salut, també s’han fet grups de treball d’altres àmbits. En el cas d’Ensenyament Superior s’ha tractat la mobilitat dels estudiants andorrans a diferents universitats franceses o el convenis d’estades formatives pels estudis de bàtxelor en infermeria, informa l'executiu. El grup d’Agricultura i Alimentació ha exposat els nombrosos avenços que s’han fet els darrers 10 anys en el marc de promocionar els productes locals als dos costats de la frontera, amb fires i esdeveniments agrícoles, i l’estreta col·laboració amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans.

Així mateix, per primera vegada hi ha hagut un grup de treball centrat en el Patrimoni i l’Acció Cultural per estudiar els possibles projectes de col·laboració al voltant de la protecció del patrimoni material i immaterial.

tracking