Reportatge

Tenyits de verd contra el càncer

Unes 1.200 persones van tenyir de verd els carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per participar en la iniciativa solidària d’Assandca.

Tenyits de verd contra el càncerComú Andorra la Vella / Tony Lara

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La caminada contra el càncer va celebrar ahir diumenge la vuitena edició amb un balanç més que positiu pel que fa a participació. Els dies anteriors Assandca, que organitzava la marxa, va vendre les 1.300 samarretes solidàries per recaptar diners per la causa, la qual cosa ja preveia una gran participació en la caminada, que tornava a la presencialitat després que l’any passat s’hagués de celebrar en format virtual. Dit i fet, 1.200 persones van fer el recorregut de 4 quilòmetres pels carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany sota un cel clar que acompanyava a no desaprofitar l’ocasió. Així doncs, rècord absolut pel que fa a la participació en les caminades contra el càncer que s’han organitzat anteriorment al Principat. De moment, fins divendres l’organització havia recaptat 9.152,98 euros gràcies a la caminada, una xifra que augmentarà en els pròxims recomptes per la compra de braçalets solidaris i altres productes que diumenge va posar a la venda l’entitat a la sortida de la caminada a l’aparcament Roc dels Escolls de la capital.

Entre els participants hi havia el cap de Govern, Xavier Espot; la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; les ministres d’Educació i Ensenyament Superior, i Afers Socials, Ester Vilarrubla i Judith Pallarés, respectivament; i les secretàries d’Estat de Salut i Afers Socials, Helena Mas i Teresa Milà, respectivament.

El president d’Assandca, Josep Saravia, es mostrava orgullós per les xifres assolides: “Ha estat un èxit rotund, no podem estar més contents. Aquesta mena d’esdeveniments serveixen per visibilitzar la força d’Andorra i el suport a les persones amb càncer i també davant de qualsevol Govern”, va declarar. Saravia tampoc va desaprofitar l’ocasió per reivindicar una vegada més la necessitat de disposar al país d’una unitat de radioteràpia per evitar que els pacients amb càncer s’hagin de desplaçar a Barcelona o Tolosa per rebre el tractament. Una “necessitat” que el Govern ha desestimat al descartar l’estudi que Assandca va entregar per instal·lar una unitat de radioteràpia al Principat. Malgrat tot, Saravia també va expressar que el mes que ve han programat una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en què “esperem que ens donin respostes i nosaltres tornarem a posar damunt la taula la necessitat imperiosa de tenir aquesta instal·lació a Andorra”, va dir.

Mentre no es resolguin aquestes qüestions, Assandca continuarà destinant les donacions que rep a pagar l’allotjament i les dietes als malalts de càncer que s’han de desplaçar a Barcelona o a Tolosa per tractar-se. La recaptació, a més, també va destinada a finançar alguns dels serveis que ofereix Assandca com sessions dirigides d’activitat física gratuïtes o oferint assistència mèdica a domicili les 24 hores del dia.

A més d’Assandca, la caminada va comptar amb la col·laboració de la Fundació Jacqueline Pradère i Pyrénées Andorra.

Participants a la Caminada contra el càncer.

tracking